2011. május 20., péntek

Epres limonádé + töltött túrós fánk

Az epres limonádé a májusi nők lapja konyhából van, elvileg a gyerekek elkápráztatására szolgál, hát nálunk így harminc felé (áááh rémes, rémes, réééééémes) is nagy sikere volt. Annyit változtattam, hogy lime hiányában csak citromot használtam (és a héját nem, mert nem bio volt és nem is szeretem a citrushéjakat).

A fánk pedig, mondjuk azt, hogy ötletadóként álljon itt. Egy-két hete Levi megkívánta a derelyét, úgyhogy vettünk egy zacskónyi mirelit túrós derelyét. Én nem szeretem se a derelyét, se a barackos/szilvás gombócot, úgyhogy nem is szoktam egyiket sem csinálni. Gombócból anyám szerencsére fedezi az igényeit, derelyét viszont nem szokott ő sem, úgyhogy maradt a félkész. Mivel először vettem ilyet, megnéztem a zacskót, mit írnak az elkészítésről, nem mindegy hogy fagyosan kell főzni, vagy felengedve…. Amúgy fagyosan. De utána megemlítik azt is, hogy jó olajban sütve csokoládépudinggal tálalva is. Hát így már engem is érdekelni kezdett a dolog. A fő ellenérzésem ugyanis ezekkel a derelye/gombóc dolgokkal, hogy puhák, nyálkásak, és zsemlemorzsa van rajtuk (az a rántott cuccokra való és kész).

És jó, persze egy túrókrémmel töltött fánk mitől ne lenne jó. És már a házi sós, ketchupbe tunkolt krumplifánk óta tudjuk, hogy a krumplis tészta megfelelő módszerrel sütve kevés olajat szív magába, és ez az elmélet még mindig fennáll. Alapvetően tudok fánkot sütni, de az élesztővel egyre inkább haragban vagyok, és ez most jó alternatívának tűnik fánk-témakörben (sokkal-sokkal kevésbé olajos, mint az ún. túrófánk). Egy kis meggyszószba/lekvárba tunkoltuk uzsonnára a limonádé mellé.

Epres limonádé

Mert elvileg mégiscsak ez ennek a posztnak az apropója, és ez volt az uzsonna “főzősebbik” része.

Hozzávalók:

  • kb. 30 dkg eper
  • 1,5 citrom leve
  • 2 dl víz
  • kb. 5 dl ásványvíz
  • 6 dkg nádcukor

A cukrot és a vizet egy fazékba teszem, felforralom és öt percig főzöm. Közben az epret összeturmixolom a citromlével. Miután kihűlt a cukorszirup, összekeverem az eperrel és behűtöm. Fogyasztás előtt belekeverek még kb. 5 dl hideg ásványvizet (nálam ez buborékos).

kb. 5 pohárnyi lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Ricottás-epres pohárkrém No nem mintha kifogásokat kellene keresnem, hogy miért készítettem joghurtos-epres kanalazós “izéket” uzsonnára, de sok bontott keksz van itthon, el akarom őket használni. Az egyik ezzel el is fogyott, úgyhogy haladok a dol… Tovább
  • Fehércsokoládés eper-jégkrém Folytatódik a jégkrém-gyártás. Még mindig roppant elégedett vagyok magammal (és egyre elégedettebb, mert amit ez után csináltam, a karamelles, hát huhh…) Most aztán folyton jégkrémet kell ennünk és csinálnom az újabb és úja… Tovább
  • Epres spiráltorta Egy hét késéssel csak felteszem, hogy mit sütött Levi a születésnapomra :-). És ez az első tortája! Ami egyébként a Stahl gyors édességek egyik receptjén alapul, de több ponton változtattunk rajta (azért a változtatások ért… Tovább
  • Eper-avokádó saláta Saláta hetet tartunk (igen éhes vagyok, és igen, fogok enni nachost az esti tévézéshez, de előtte betolok ebből még egy adagot), ez az első versenyző. Levi 10/10nek ítélte, innentől fel van adva a lecke a későbbiekre. Pontos… Tovább
  • Epres túrótorta Levinek ez volt a születésnapi tortája hétfőn (nem mondhatni, hogy túl hamar felraktam a blogra). Természetesen epres, sütni sem kell, hozzáadott cukrot is alig tartalmaz (1 csomag vanillincukor – mennyi az? 10 g talán) – s… Tovább

2 megjegyzés:

Kreatív konyha írta...

Nagyon megtetszett az epres limonádéd! El is készítettem:

http://kreativkonyha.blogspot.com/2011/05/epres-limonade.html#axzz1N7A4qllD

Köszönöm a receptet!

Névtelen írta...

Lilla, próbáld meg pirított darával ! A zsemlemorzsa szerintem sem gombócra meg barátfülére való.