2011. december 11., vasárnap

Laskagombás rizottó

IMG_7967

Részletesen nem írom le, megszámlálhatatlanul sokszor szerepel már a rizottó-főzés a blogon, van hol utána nézni (nem mintha túl bonyolult lenne). Egy könnyű zöldséges ebéd a sok hús-sütemény trakta közt.

Hozzávalók:

a rizottóhoz:

  • 20 dkg kerekszemű rizs
  • 1 hagyma
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • zöldség-alaplé
  • 0,5 dl fehérbor
  • petrezselyem
  • diónyi vaj
  • 1 marék reszelt parmezán + kevés a tálaláshoz
  • (só, bors)

a gombához:

  • 25-30 dkg laskagomba
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma

A rizottót megfőzöm a szokásos módon. Közben elkészítem a gombát: a vajat felolvasztom, rádobom a megtisztított, összevágott gombát és a zúzott fokhagymát, és nagy lángon addig sütöm, amíg megpuhul (ekkor ereszt egy csomó levet), majd megpirul kicsit (előbb-utóbb elpárolog az a sok nedvesség, és elkezd pirulni, célszerű teflon-serpenyőt használni hozzá). A majdnem kész rizottóba belekeverem a gombát, készre főzöm, befejezem (vaj,sajt a végén).

2 fős adag.

0 megjegyzés: