2014. december 1., hétfő

Szarvasgombás sajtos makaróni (szarvasgombás / truffle mac)

Még mindig azt mondom, hogy csodálatos ez a könyv – Mac and cheese cookbook – , de tényleg, mi lehet ennél jobb?

Még nem döntöttem el, hogy melyik verziót preferálom, a tűzhelyen készre főzött, krémes, azonnal ehető (!) vagy a sütőben összesütött, ropogós morzsa alá bújtatott verziót (nagyon jó az a morzsa, de + 20 perc…)

Szóval szarvasgomba. Ez most nyilván proccként hangzik, meg túlzásként, hogy egy ilyen “gagyi” ételbe (mert ez azért félkézzel összedobom comfort food péntek estére), szarvasgombát rakjon az ember, de 6 deka szarvasgombás sajt kell a kétfős adagba. Az azért nem olyan sok.

És nyilván hat rám, amikor kiírják, hogy “akció” veszek egy kisebb darab sajtot, lereszelem, és kimérve befagyasztom. Tökéletes, ha reszelt sajtra van szükség (gyorsan ki is olvad) – mac-be, enchilada tetejére…

Akkor a mac: abszolút az alaprecept, amiben a szokásos gouda/ementáli/cheddar helyett most szarvasgombás keménysajt került, és nem egy marék borsót dobtam bele a végén (mert hát kell zöldség is), hanem egy kis shiitake gombát (ha nem találtam volna a boltban, barna csiperkét raktam volna, de szerencsére volt).

Hozzávalók

  • 3 dl tej
  • 3,5-4 dkg vaj
  • 40 ml liszt (ez kb. 3 evőkanálnyi)
  • 12 dkg kisméretű, rövid főzési idejű, üreges tészta (mini penne, szarvacska stb.)
  • 1 teáskanál olaj
  • 10 dkg gomba, felszeletelve (optimális esetben shiitake, de barna csiperke is jó)
  • 5-6 dkg szarvasgombás sajt, lereszelve

A felszeletelt gombát az olajon megpárolom (az összes nedvesség, amit kienged magából, párologjon el, és kezdjen el kicsit pirulni), majd félreteszem.

A tésztát a csomagoláson megadott időnél 2 perccel kevesebb ideig főzöm, leszűröm, hideg vízzel leöblítem (az a fontos, hogy ne főjön tovább, aki profi, főzheti egyszerre a tésztát és a sajtszósz, de abban az esetben ugyanakkor kell elkészülniük).

A vajból, a lisztből, és a tejből besamelt főzök. Pár percig főzöm, elkeverem a sajtot, megsózom. Hozzáadom a gombát és a tésztát, és kevergetve pár percig főzöm (ha a tészta hideg volt, öt percig, ha nem, 2-3 is elég neki). Azonnal tálalom.

2 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zöldséges tostada II. A múltkori után egy újabb zöldséges tostada (hát igen van néhány csomag tortillalap a szekrényben, aminek közeledik a lejárata, úgyhogy bele kell húzni az elfogyasztásukba). Ha valaki vállalja a sok kis dobozkát, akár munkáb… Tovább
  • Crostata (Nigella-féle) A crostata egy omlós tésztából készülő gyümölcsös vagy lekváros olasz sütemény, ez a név azonban Nigella könyvében (Házi istennő, mi más) egy kevert tésztájú kuglóf-szerűséget takar. Ami egyébként finom meg minden, csak vala… Tovább
  • Fahéjas-kardamomos csiga “…olyan, mint egy fahéjas csiga, csak finomabb…” A legutóbbi IKEA-vizit alkalmával észrevettem, hogy a svéd ételek közt megbújik pár receptkártya is. Volt minimum kétféle halas (az egyik lasagne), és ez a fahéjas tekercs. Le… Tovább
  • Túrós palacsinta nektarinnal A Nők Lapja Konyhában jelent meg a recept, amit kissé módosítottam – az alapján nekem túl sűrű lett a tészta, nem tetszett a túrófánk-szerű állag, amerikai palacsintát akartam, kevés olajon/vajon. És onnantól, hogy végül elé… Tovább
  • Johnny-palacsinta aka johnnycake Vasárnap reggeli házi-istennő üzemmód, hála Nigellának (és a mindenféle édességet értékelő férjnek). A johnny-palacsinta egy kukoricalisztes amerikai palacsinta, amit a juharsziruppal és a ropogósra sütött baconnel tálalnak.… Tovább

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon gusztusos. Muszáj kipróbálnom :)