Folytatva a korábban megkezdett klasszikusokkal – vaníliás karika, kókuszkocka – kikövezett utat: vajas piskóta dióval megszórva, azaz kossuth kifli. Természetesen itt sincs egyetértés a különböző források között, hogy a kossuth kifli melyik süteményt takarja: a pozsonyi kiflit (azon belül is egy ritkábban készítettet, a mandula töltelékűt), vagy ezt a sokkal egyszerűbb piskóta jellegű dióval megszórt félholdat.
Hozzávalók:- 3 tojás
- 25 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg dió (vagy mogyoró vagy mandula)
A cukrot és a vajat habosra keverem, majd egyenként beledolgozom a tojássárgájákat, és alaposan kikeverem. A tojásfehérjékből kemény habot verek, és a piskótához hasonlóan több adagban, felváltva a sütőporral elkevert liszttel és a tejjel a tojásos vajhoz adom. Egy nagy tepsit kivajazok, kiszórok liszttel, és beleöntöm a tésztát. a tetejét megszórom az összevágott dióval, és előmelegített sütőben, 180 fokon 30-35 percig sütöm. Miután kihűlt, pogácsaszaggatóval félholdakat szúrok ki belőle.
Nagy tepsinyi adag. Eredetileg a női lapozón.
8 megjegyzés:
:) pont ma gondoltam rá, hogy kéne ilyet sütnöm!
Én is ezt ismerem Kossuth kifli néven, és nagyon finom is! Szépek lettek,olyan igazi nagymama süti:)
Gyerekkorom sütije, köszi, hogy eszembe juttattad !
Szép ünnepet!Judit.
Nagymamám csinált ilyen sütit, de ő "szalagáréval":), azaz szalalkálival sütőpor helyett. Úgy is hívta, hogy szalagáré.
Jaj de szép!
Rollereztél már?
aha, izomláz lett tőle a talpamban :-)
Szia! A hozzávalóknál szerepel tej. Azzal mi lesz útközben?
beleírtam
Megjegyzés küldése