2016. január 7., csütörtök

spanyol rizses csirke


Néhány hozzávaló, egy edény, 20-25 perc munka + némi várakozás = spanyol rizses csirke.
Szerintem jó egyenlet.
És ami extra jó dolog: nincs benne tej. :-)
De most “kivételesen” úgy tejmentes, hogy nem vegán. Hús meg rizs. Igazi klasszikus.

Hozzávalók

  • 4 bőrös, csontos csirke felsőcomb
  • 80 ml száraz fehérbor
  • 1 csipet sáfrány
  • kevés olívaolaj (nem biztos, hogy kell)
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 nagy vagy 2 kisebb paradicsom, felkockázva
  • 2 babérlevél
  • 1 csésze rövidszemű rizs
  • 2 csésze csirke alaplé (vagy zöldség alaplé, vagy ha az sincs, víz)
  • 2/3 csésze paprikával töltött zöld olajbogyó
  • só, bors
1 csésze = 240 ml
A sütőt előmelegítem 190 fokra (légkeveréssel), és előveszek egy nagy, tapadásmentes, sütőbe is tehető serpenyőt (öntöttvas is jó). A serpenyőt közepesnél kicsit nagyobb lángon felmelegítem.
A sáfrányt elkeverem a borban, és félreteszem.
A csirkecombokat sóval, borssal fűszerezem, és bőrös oldalukkal lefelé a forró serpenyőbe teszem. A combokat 5-7 percig sütöm, amíg a bőr megpirul, majd megfordítom őket, és további 2-3 percig sütöm. A húsokat kiszedem egy tányérra. A kisült zsírt 2 evőkanálnyi kivételével kiöntöm. Ha a hús nem volt zsíros, vagy sikerült egy gyors mozdulattal kiönteni az összeset, olívaolajjal pótlom a szükséges 2 evőkanálnyi mennyiséget.
A serpenyőbe szórom a hagymát és a fokhagymát, és időnként megverve üvegesre sütöm.  Hozzáadom a paradicsomot, és addig sütöm, amíg összeesik.
Beleöntöm a sáfrányos bort, belekeverem a babérlevelet, fél teáskanálnyi sót és ízlés szerinti borsot. Addig főzöm, amíg a bor majdnem teljesen elpárolog.
Hozzáadom a rizst, az alaplevet az olajbogyót, és alaposan elkeverem. Bőrös oldalukkal felfelé beleteszem a csirkecombokat, lefedem és 25-30 percre beteszem a sütőbe. Akkor jó, ha a rizs beszívta a folyadékot és a csirke átsült. Tálalás előtt lefedve 5-10 percig pihenni hagyom.
2-3 adag lesz belőle. Forrás: One Pot

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csirkés pite Elég hihetetlennek tűnik, hogy csirkecomb, kukorica, burgonya és tejszín, ráadásul nem mikroszkopikus adag, és csak 500 kcal, de csak nem számolták el a goodfoodék a dolgot. Ennek fényében különösen durva, hogy a stahl-gyo… Tovább
  • Sonkás-túrós quiche Eredetileg nem borsót, hanem sóskát akartam tenni a töltelékbe, mert ismét szüretelhetővé vált az erkélyen a sóska, de amikor kimentem, hogy az elgondolást tett kövesse, döbbenten láttam a sóskán és a petrezselymen randalí… Tovább
  • Kókuszkrémes zöldségragu Hoztam két doboz kókuszkrémet Hollandiából, mert olcsó volt, és mert nálunk sajnos nem terem minden sarkon (és ahol van ott is drágább). A kókusztej is finom, és intenzív ízű meg minden, de a kókuszkrém… hmmm… a magamfajta … Tovább
  • Körtés-gorgonzolás rizottó Levinél az aktuális kedvenc rizottó, én még nem döntöttem el, bár eléggé esélyes, mindenesetre hatalmas nagy ‘úá’ és hamarosan újra kéne főzni… (ez se gyakori, amit képes lennék akár másnap újra elkészíteni) Hozzávalók: 1 … Tovább
  • Rakott karfiol hús nélkülA rakott karfiol az egyik legnépszerűbb formája nálunk a karfiolnak. Csak hát ugye az a fránya mosogatás…. Kipróbáltam most egy egyel kevesebb edénnyel operáló változatot, kihagytam a darált húsos réteget, és gorgonzolával dú… Tovább

1 megjegyzés:

Neon Rider írta...

Uhh,de jókat főzöl.
Feliratkoztam,hogy ne maradjak le semmiről.
Ha van időd nézz be hozzám:
http://neon-rider-world.blogspot.hu/