2016. január 3., vasárnap

Kókuszos muffin


Igazából cupcake, de nem tudom, hogy magyarul hogy kellene hívni a cupcake-et. (Ami zsírosabb tésztájú, mint a muffin és van egy csomó krém a tetején).
Úgyhogy muffin.
Jó sok kókusszal.
És nem tévedés, tényleg csak négy (maxmimum öt) darab lesz a receptből. A recept forrása a Dessert for Two (Desszert két főre) című könyv. Amint a neve is mutatja, két adagosra csökkentett sütemények és más desszertek vannak benne. Ez valakinek butaságnak tűnhet, hogy minek kis adagot sütni valamiből, hisz “úgyis elfogy”. Egyrészt nem fogy el úgyis, mert nem vagyok túl édesszájú, másrészt allergiák és nem-szeretem dolgok miatt alig van olyan desszert, amit mindketten megennénk. Úgyhogy inkább kis adagok készülnek, de többféle. Illetve nekem kis adag, Levinek meg az “úgyis elfogy” adag.
Nekem az “úgyis elfogy”-ból lenne a 42-es nadrágméret, arra pedig semmi de semmi szükség.
Úgyhogy ez az én négy kókuszkrémes muffinom.

Hozzávalók

a tésztához:
  • 1/4 csésze* olaj (60 ml)
  • 1/3 csésze cukor (65 g)
  • csipet só
  • 1 tojás (L-es)
  • 30 ml (kb. 2 evőkanál) kókusztej
  • 1 evőkanál kókuszos rum (Malibu)
  • 48 g liszt
  • fél kávéskanál sütőpor
  • fél kávéskanál szódabikarbóna
  • 1/2 csésze kókuszreszelék (50 g)
*1 csésze = 240 ml
a krémhez:
  • 85 g krémsajt
  • 30 g szobahőmérsékletű vaj
  • 1 evőkanál kókusztej (15 ml)
  • 1 evőkanál kókuszos rum (Malibu)
  • 35-40 g porcukor (ízlés szerint)
  • 4-5 evőkanál kókuszreszelék
Először megsütöm a muffinokat. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréssel), és egy muffintepsi 4 vagy 5 mélyedésébe papírt teszek. Ha magasak a papírok elég a négy, ha alacsonyabbak, ötre lehet szükség.
Az olajat, a cukrot, a sót és a kókusztejet egy tálba teszem, (gépi) habverővel pár percig keverem. Hozzáadom a tojást és a rumot, és még kb. fél percig keverem. A lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát egy tálkában összekeverem, majd a tojásos keverék tetejére szitálom. A lisztet beleforgatom a masszába, és pár gyors mozdulattal elkeverem. Végül hozzáadom a kókuszreszeléket, és a tepsi papírral bélelt mélyedéseibe kanalazom. 23-25 perc alatt megsütöm. A megsült muffinokat rácsra teszem hűlni.
A krémhez habverővel összekeverem a vajat, a krémsajtot, a kókusztejet, a rumot, a cukrot és 1-2 kanál kókuszreszeléket.
A maradék kb. 2 evőkanálnyi kókuszreszeléket szárazon, serpenyőben kicsit megpirítom. Ha elérte a kívánt színt, átrakom egy tányérra, mert a  forró serpenyőben könnyen megéghet.
Ha a muffinok kihűltek, rájuk kenem a krémet. Elsimítom a tetejüket, és finoman belenyomom a pirított kókuszba. Tálalásig hűtőbe teszem.
4-5 darab lesz belőle. Kicsit átalakítva a Dessert for two-ból.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Édes-sós földimogyorós keksz Nigella süteményes könyvéből van ez a recept is, lassan de biztosan haladok a megjelölt receptek kipróbálásával. Ennek most abszolút szezonja van, mert a szerző ajánlása szerint (és szerintem is, mert kipróbáltam) nagyon jó… Tovább
  • Epres spiráltorta Egy hét késéssel csak felteszem, hogy mit sütött Levi a születésnapomra :-). És ez az első tortája! Ami egyébként a Stahl gyors édességek egyik receptjén alapul, de több ponton változtattunk rajta (azért a változtatások ért… Tovább
  • Pilóta cupcake aka minitorta/muffin… … azaz “oreo cupcake” magyar módra. Egy ideje szemeztem már ezzel az amerikai blogokon rendre szembejövő süteménnyel, de nálunk nehéz hozzájutni (és akkor is meglehetősen drága), most pedig nem érzek magamban affinitást arr… Tovább
  • Kókuszos meggytorta Abszolút “költés” és rögtönzés (és három napra megoldotta az uzsonna/édesség témát). Omlós tészta, kókuszkrém és meggy. Nyammm… Hozzávalók: a tésztához: 16 dkg liszt 8 dkg kukoricaliszt 12 dkg vaj 1 kávéskan… Tovább
  • Tejberizses-túrós torta Az egyik Stahl könyvet lapozgatva jött szembe egy hasonló torta, de elolvasva a hozzávalókat arra jutottam, hogy nekem ez így túl {zsíros; túrós; zselatinos}. Úgyhogy hülye felesleges hozzávalók* kiirtása, és racionalizálás… Tovább

0 megjegyzés: