2018. április 19., csütörtök

Vegán gofri (tej- és tojásmentes)

IMG_20180317_115234_635

Vegán / “mindenmentes” / egészséges gofri recept következik, mert attól, hogy Levi nem ehet tejet és tojást még nem kell minden finomságról lemondani :-) Nekem nyilván amúgy sem, de neki sem :-) Csak ki kellett kísérletezni egy új receptet.

Általában jó nagy adagot sütök, és a maradékot kettesével befagyasztom. A fagyott gofrikat bedobom a pirítóba, és mintha csak pirítóst sütnék, kiolvasztom őket. Ez egyébként a hideg gofrik átmelegítésére és újra ropogósra varázsolására is remek módszer, csak a megfelelő fokozat beállításra kell figyelni. Nyilván a fagyott gofrinak magasabb fokozat kell, mint a csak átmelegítésre váró szobahőmérsékletűnek. A megfelelő fokozat pirítófüggő, némelyiken van is direkt kiolvasztó program.

A recept nyilván működik finomliszttel is, akkor kevesebb folyadékra van szükség, és nyírfacukor helyett répa- vagy nádcukrot vagy akár folyékony édesítőszert is lehet használni.

Hozzávalók

  • 3 csésze teljeskiőrlésű liszt
  • 5 evőkanál chia mag
  • 3 evőkanál nyírfacukor
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 csésze szójajoghurt
  • 3 teáskanál vanília kivonat
  • 90 g / 1 dl olaj + kevés a sütéshez
  • 1 csésze szójatej

1 csésze = 2,4 dl

A lisztet, a chia magot, a nyírfacukrot és a szódabikarbónát egy tálba teszem és alaposan összekeverem.

Hozzáadom a többi hozzávalót és addig keverem, amíg éppen csak elkeveredik és 20 percig pihentetem a masszát, hogy a chia mag megszívja magát.

Ha szükséges, még egy kis szójatejet keverek a tésztába.

Előmelegítem a gofrisütőt, és a használati utasításnak megfelelően (idő, tésztamennyiség, olajozás…) megsütöm. A kész gofrikat rácsra teszem hűlni, hogy ne puhítsa meg őket a saját gőzük. Ha szükséges, langyos sütőben, rácson, vagy a pirítóban átmelegítem őket.

0 megjegyzés: