2009. április 26., vasárnap

Csokis muffin

csokismuffin2

Azoknak való, akik szeretik a keserűcsokoládét, mert ez egy durván csokis változat. Valószínűleg meg lehet próbálni tejcsokoládéval is. Kicsit csodálkoztam, hogy nem kell bele tojás, mert szokott kelleni. De remekül működik nélküle a recept. Az egész muffin-sütés apropója a szilikon formák felavatása volt, amik már nagyon régóta (mikulás…) várták, hogy muffint süssek. A formákat felhasználás előtt 15 percig főztem, hogy tiszták legyenek. Volt értelme a kifőzésnek, mert az edényben só vált ki, azaz volt a formában nem oda illő anyag.

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 4 dkg kakaópor
  • 15 dkg cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1-2 csepp vaníliakivonat/aroma
  • 1 csipet só

A lisztet, a kakaóport és a sütőport egy tálba szitálom. Hozzákeverem a cukrot és a sót. Előmelegítem a sütőt 180 fokra (légkeverés). Az olvasztott vajat összekeverem a tejjel (én együtt is melegítettem kicsit, mert a tej lehűtötte a vajat, és lencsékben úszkált a tej tetején). Hozzáadom a tejhez a vaníliakivonatot. A száraz hozzávalók közepébe mélyedést csinálok, beleöntöm a vajas tejet, és nagyjából összekeverem (nem baj ha maradnak csomók sőt – bár ennek kíváncsi lennék a magyarázatára, hogy ez miért is jó). Apróra vágom az étcsokoládét, és azt is a masszához keverem. A tésztát a formákba kanalazom (3/4-ig), és 20-25 perc alatt megsütöm.

Nekem 15 darab lett az „előírt 12” helyett, gondolom, nem raktam elég masszát a formákba. Vagy a 3/4-ig rakás igaz, vagy a 12 darab. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Banános mini-rétes Szilveszterkor sütöttük, hogy mindenkinek legyen kedvére való édesség. Gyorsan elkészíthető, laktózmentes (ill. könnyen azzá tehető), és a hagyományos (túrós, meggyes) rétessel ellentétben, másnap sem szottyos. Már ha megéri… Tovább
  • Kakaós-fehércsokoládés keksz Szuper karácsonyi keksz, a receptet itt találtam. A zacskós/habzsákos töltögetés még mindig nem a legkedvencebb konyhai tevékenységem. Pedig azért tudok rajzolni (pláne vektorgrafikus rajzolóprogrammal), de azért a 9 félév r… Tovább
  • Churros Nagyon régóta akartam itthon churrost sütni, de nem álltam neki, mert biztos túl macerás, meg elrontom, meg nem lesz jó és hasonlók. Hát butuska voltam. Egyetlen kalandos dolog volt csak sütés közben: nem vagyok egy nagy hab… Tovább
  • Miket sütöttem karácsonykor…… leginkább mindenféle édességet, amikről nem készítettem képet, mert nem volt kedvem, meg sötét volt, meg rendetlenség volt (van) a lakásban. És a karácsonyfa felállítása után nehéz fényképeznem, mert az ebédlőasztal elkerül… Tovább
  • Gesztenyés benyomott keksz A múltkori lekváros-mandulás ‘thumbprint cookie’ volt az alap, kicsit változtattam a tésztán, és lekvár helyett gesztenyekrém került bele. A nem reprezentatív kóstoltatásom eredménye, hogy extrém édesszájúak tehetnek bele m… Tovább

2 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

szia!
Igen, működik tojás nélkül is a muffin, én is készítek időnként.
Ezeket a formákat főzted, mennyi fokon?
Mondjuk én hagyományos formában sütöm őket. De ezt a só kiválást most nagyon megjegyzem magamnak... durva, hogy mik vannak.

Lilla írta...

Lobogó vízben, szóval 100 fokon. Jó nagy fazékban vizet forraltam, forráskor beledobáltam őket, aztán fedővel 15 percig kb. Valahol olvastam, hogy ajánlott, mert így biztos nem vesz át a sütemény semmiféle "gumi-ízt". 3x használtam őket azóta, és valóban. nem lett mellékíz meg hasonlók.