2009. április 29., szerda

Kókuszos kekszgolyó

kekszgolyo1

Mindenki mindig a saját receptjére esküszik, az a legjobb. Hát az a helyzet, hogy kókuszba hempergetett kekszgolyóban én vagyok a legjobb. Ez is a hozzávalókon múlik (meg a nagyszerű segéderőn, ugye hugi). A minőségen és a mennyiségen. Ehhez kapcsolódik, hogy a kakaóporhoz és a rumaromához nem tudok mennyiséget adni (szerintem a zöldkupakos szögletes rumaromából egy harmad és egy fél közötti mennyiséget szoktam beletenni), kóstolgatni kell. A másik, ami fontos még a színe. Legyen sötét, nagyon sötét. Szóval a hozzávalók: a kakaó - szokás szerint - holland és 20-22%-os, a meggybefőtt pedig a másik kényes pont. Rumban eltett meggy kell. Ennek majd megosztom a receptjét, ha eljön az ideje (azaz a meggyérés). Legyen elég annyi, hogy a meggyel bekerül kb. 0,7 dl rum a golyókba. És ehhez jön még a rumaroma. Csodálatosan zamatosak az egy évet (néha többet) rumban ázó meggyszemek. Valamennyire lehet valószínűleg hamisítani, ha 1-2 napra kicseréljük a meggybefőtt levét rumra és annyi eredeti lére, ami az üvegbe fér, és a hűtőben érleljük.

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • rumaroma
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor (15 is elég)
  • holland kakaópor
  • egy nagy üveg (azt hiszem 7-7,5 dl) rumban eltett magozott meggybefőtt
  • kókuszreszelék

Leszűröm a meggyet (a leve kell a kekszhez). A darált kekszet összegyúrom a vajjal, a porcukorral, a rumaromával, indításként 4 púpos evőkanál kakaóporral, és annyi meggylével, ami szükséges (mind szokott kelleni, ha nem elég jöhet a víz). Megkóstolom, ha kell adom még hozzá rumaromát/kakaóport. Golyókat formálok belőle, mindegyik közepébe rakok egy szem meggyet, és meghempergetem kókuszreszelékben. Ezt mindig ketten szoktuk csinálni, mert lényegesen egyszerűbb a golyók gyúrása, ha nem kell hempergetni is, meg amúgy is lehet trécselni közben.

Nagy tányérnyi golyó-piramis lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Édes-sós földimogyorós keksz Nigella süteményes könyvéből van ez a recept is, lassan de biztosan haladok a megjelölt receptek kipróbálásával. Ennek most abszolút szezonja van, mert a szerző ajánlása szerint (és szerintem is, mert kipróbáltam) nagyon jó… Tovább
  • Epres spiráltorta Egy hét késéssel csak felteszem, hogy mit sütött Levi a születésnapomra :-). És ez az első tortája! Ami egyébként a Stahl gyors édességek egyik receptjén alapul, de több ponton változtattunk rajta (azért a változtatások ért… Tovább
  • Tejberizses-túrós torta Az egyik Stahl könyvet lapozgatva jött szembe egy hasonló torta, de elolvasva a hozzávalókat arra jutottam, hogy nekem ez így túl {zsíros; túrós; zselatinos}. Úgyhogy hülye felesleges hozzávalók* kiirtása, és racionalizálás… Tovább
  • Kókuszos meggytorta Abszolút “költés” és rögtönzés (és három napra megoldotta az uzsonna/édesség témát). Omlós tészta, kókuszkrém és meggy. Nyammm… Hozzávalók: a tésztához: 16 dkg liszt 8 dkg kukoricaliszt 12 dkg vaj 1 kávéskan… Tovább
  • Pilóta cupcake aka minitorta/muffin… … azaz “oreo cupcake” magyar módra. Egy ideje szemeztem már ezzel az amerikai blogokon rendre szembejövő süteménnyel, de nálunk nehéz hozzájutni (és akkor is meglehetősen drága), most pedig nem érzek magamban affinitást arr… Tovább

1 megjegyzés:

noni8 írta...

Szia kedves Lilla!

A kedvenceim közé tartozik ez a süti és adnék egy pár tippet neked hogy még pikánsabb legyen(egy jó szakács örökké kísérletezik...)
Kakaó és rum mellett teszek még bele kávét(1,5 dl) és darált diót(annyit mint kekszet)ill. savanykás lekvárt(2 evökanal).

jó sütést és gratulálok az oldalhoz

üdvözlettel Noémi