2009. április 21., kedd

Mini kakaós csiga

minicsiga1

Kellett valami autóban elfogyasztható nassolnivaló. Édeset csináltam, mert a kedves közönség azt preferálja. Ezenkívül olyan „sütit” akartam, ami csak egy falat, hátha így minimalizálódik a morzsálás. Volt több csomag 6 lapos leveles tészta a fagyasztóban, úgyhogy a múltkori olajbogyós tekercs édes változata készült.

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta – az enyém 6 előnyújtott lapból állt
  • olvasztott vaj – kb. 4 evőkanálnyi lehetett
  • kakaópor (22%-os holland) – jó sok
  • kristálycukor

A sütőt előmelegítem 200 fokra, egy kis lábasban vajat olvasztok. A tésztalapokat vékonyra nyújtom, megkenem olvasztott vajjal (ahol záródik majd a tekercs, ott egy kb 1,5 centis sávot üresen hagyok). Megszórom egy kis szűrő segítségével kakaóporral. Sehol se látszódjon a tészta (az ominózus sáv végig maradjon csupasz!), majd ízlés szerint jöhet a kristálycukor. Szorosan feltekerem, az üres tésztasávot benedvesítem, hogy jól záródjon, és 1.5 cm vastag szeletekre vágom a tekercset. Kivajazott tepsibe teszem, egymástól kb. 3 cm távolságra. Aki akarja megkenheti a tetejüket tojással vagy olvasztott vajjal, én ezzel nem szórakoztam. Az előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütöm a csigákat. Ha kihűlt megporcukrozom.

2 tepsinyi adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vaníliás almás lepény Vasárnap délutáni, békebeli teázgatáshoz való sütemény. Magában is nagyon finom, de meg lehet koronázni még egy kis vaníliafagylalttal, vagy nem túl keményre vert tejszínhabbal is. Nagyon egyszerű és gyors, légkeveréses sü… Tovább
  • Csokoládés-meggyes kosárkák Kelt tésztás recepteket nézegettem, és borzasztóan megkívántam valamilyen péksüteményt, lehetőleg leveles tésztásat – hát hiába a hasábburgonya mellett ez a másik gyengém. Mivel pékség nincs a közelben, a közértek pékáru k… Tovább
  • Vaníliás keksz A borkorcsolya általában sós süteményt jelent, ez a keksz azonban kivétel. Nem csak teához és kávéhoz illik, hanem borhoz is. Hidegben forralt borhoz – bár hideg talán már nem lesz túl sokszor, ez az adag egy korábbi forra… Tovább
  • Narancskrémes piskótatekercs Alapvetően karácsonyi sütemény, alternatívája a klasszikus, csokoládés fatörzsnek. Szerintem azonban annyi süteményt nem lehet pár nap alatt végigenni, ahány a karácsonyi szakácskönyvekben és újságokban van, néhányat el ke… Tovább
  • Fehércsokoládés-meggyes sütemény „Vasárnapra kell sütemény”, mivel ez fix és megváltoztathatatlan, ezért csak egy zöldséges-húsos levest szoktam elé főzni, hogy ne dudorodó pocakkal kezdődjön utána a hét. A magában is finom, tejcsokoládés kevert tészta és… Tovább

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

szerintem nem tudom miről van szó. persze nyilván csak magadnak jegyezted le, h legközelebb el ne felejtsd, h "ahol záródik, ..ott egy kb 1,5 centis sávot üresen" kell hagynod.. viszont nekem ez így nem mond semmi. mi záródik? milyen másfél centi? na mindegy..azért biztosan finom legalábbis a képen kívánatosnak néz ki. :)

Lilla írta...

amikor feltekered a téglalapot, akkor nem árt ha a végén kicsit ragad a tészta, hogy sütés közben ne tekeredjen le, ha ott nem vajas, akkor van esély arra hogy a két tésztaréteg összeragadjon. egyébként megkérdeztem sosem sütő embert, hogy érti-e mit írtam, és értette :-P