2009. április 15., szerda

Sonkás kosárkák

sonkaskosarka1

Pár szelet sonka felhasználásával nagyon finom vendégváró falatokat süthetünk. Nem csak mozzarellából lehet készíteni, más nem túl zsíros sajt is megfelel (éppen elég zsír van ebben a süteményben, igazán felesleges, hogy még a sajt is zsíros legyen). Amúgy pedig szerintem ez a legjobb dolog, ami a  húsvéti sonkával történhet.

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • kevés tej
  • 1 tojássárgája
  • kb. 2 maréknyi apróra vágott sonka
  • 1 zacskónyi (125 g) mini mozzarella
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 tojás
  • 2 dl tejszín

A lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a tojássárgáját, kevés sót, és annyi tejet, hogy rugalmas tésztát kapjak (kb. 0,5 dl). Kb. fél órára beteszem a hűtőbe, közben előkészítem a tölteléket. A mozzarellát lecsepegtetem, és apróra vágom (kb. 8 darabba minden kis golyót). A lilahagymát megpucolom, és apróra vágom. A tojásokat villával felverem, hozzákeverem a tejszínt, kicsit sózom, borsozom. A sütőt előmelegítem 170 fokra (légkeverés). A tésztát vékonyra nyújtom, köröket szaggatok, és kibélelem a 35 ml-es formákat (ezek a kicsi formák). Mindegyikbe teszek a sonkából, a sajtból és a lilahagymából, majd a tojásos-tejszínes masszával megtöltöm (kb. 1 evőkanálnyi). Nagyjából 25 perc alatt készre sütöm.

25-27 darab lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Spenótos-ricottás rétes Három hét alatt nem sikerült olyan mirelit spenótot vennem, amiben nem pürésítve van a spenót, hanem összevágva. Arról nem is beszélve, hogy egyszer sikerült itt a sarkon a sparban apróra vágott bébispenótot szereznem, ami a… Tovább
  • Waldorf saláta csirkével Nyilván leginkább Waldorf-saláta Lilla-módra – nem kevertem hozzá házi majonézt, sosem szoktam, és egy kis csirkehúst is kevertem bele, hogy egy kis zsemlével megfelelő legyen ebédre. A diót mindig csak a végén szoktam rászó… Tovább
  • Zelleres-kéksajtos mártogatósHamburgerbe, hús mellé, vagy csak mártogatni chipshez, zöldségekhez: Hozzávalók: 5-6 dkg kéksajt (pl. gorgonzola) 3 evőkanál tejföl 1 evőkanál majonéz 1 kávéskanál fehérborecet 2-3 szál zeller nagyon vékonyan felkarikázva A … Tovább
  • Fetakrémleves Május elsején ettem ilyet a Bisztronómiában, és megpróbáltam itthon lekoppintani. A pontos összetételt illetően nem tudom mennyire járok közel az eredetihez, ízre elégedett vagyok. A zöldségaprítás eltart egy darabig, de az… Tovább
  • Ír kék sütemény Bár alapvetően nem vagyok édesség-párti/függő/mániás, mégsem rajongok nagyon a sós süteményekért. Azt hiszem azzal van összefüggésben, hogy nem iszom alkoholt – a legtöbb sós sütemény unalmas, túl sós és roppant szomjas lesz… Tovább

2 megjegyzés:

Belly írta...

Szia!

Biztos finom!Imádom az ilyen kosárkákat,mindegy hogy édes avagy sós

Lilla írta...

csak a mosogatás része nem valami jó...