2009. április 20., hétfő

Túrótorta

turotorta2

Olyan süteményt akartam a hétvégére, amivel végre kipróbálhatom a cukor/kakaó/fahéj stb. sablonjaimat. Pár esélyes volt csak a dolog, túrókrém legyen, vagy valamilyen csokis felfújt, és ha túró, akkor legyen-e kakaó a tésztájában… Ezen mondjuk elmerengtem egy-két napot. Aztán teljesen minimálra vettem a dolgokat. Ez egy alaprecept, mindenki variálhatja az ízlése (a család ízlése) meg a rendelkezésre álló alapanyagok szerint. Lehet a túrót gazdagítani ezzel-azzal, lehet a tetejére gyümölcsöt tenni. Ha elég magas a tésztaperem akár gyümölcskocsonya is kerülhet rá. Én most egyszerűen egy sablon segítségével megcukroztam. A mennyiségek 18 cm átmérőjű tortaformához vannak megadva, 24-26-os formához dupla adagra van szükség.

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj/margarin
  • 25 dkg túró
  • 2 tojás
  • kevés tej
  • pár kanál tejföl
  • 5 dkg méz
  • 1 csomag főzős vaníliás pudingpor

A lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadok egy tojássárgáját, egy csipet sót, és annyi tejet, hogy rugalmas, kéztől elváló tésztát kapjak. Alufóliába csomagolva beteszem a hűtőbe, amíg a tölteléket összekeverem. Előmelegítem a sütőt 170-180 fokra (légkeverés). A túrót villával szétnyomom (át is lehet szűrőn passzírozni, de akkora háziasszony/önsorsrontó nem vagyok. Hozzákeverem a másik tojásfehérjét, a mézet és a pudingport. Kicsit száraz volt a massza, úgyhogy pár kanál tejföllel (3 evőkanálnyi mondjuk, de függ a túrótól) lazítottam. Itt jöhet bele a citromhéj, aszalt gyümölcs, mazsola (szerintem akár csokidarabok is, akkor én tennék egy kis holland kakaóport a tésztába, ha már lúd legyen kövér alapon). Végül óvatosan beleforgattam a csipet sóval kemény habbá vert fehérjéket. A tésztát belenyomogatom a tortaformába (lehet sodrófával nyújtani, meg beleügyeskedni, de az újabb két mosogatnivaló, és minden csupa liszt lesz), legyen 3-4 cm magas pereme. Belekanalazom a túrókrémet (lehet a tetejére tenni, ananászt, vagy mangót, azok jól bírják a sütést), és 30-35 perc alatt készre sütöm. Miután teljesen kihűlt porcukorral díszítettem.

Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Quesadillas cukkinivel Gyors, egyszerű és csupa zöldség – ráadásul roppant vidám színekben, így talán a gyerekek is kedvet kapnak az egészségesebb ételekhez. Aki nem szeretné serpenyőben sütni, és ügyeskedni a tányéros megfordítással, süsse sütő… Tovább
  • Csokis-kókuszos töltött keksz Katánál találtam ezt a receptet, sokat nem is változtattam rajta, csak a tölteléket igazítottam az itthoni alapanyagokhoz (és kicsit többet csináltam belőle, mert a nála látott mennyiség nekem nem volt elég, azt hiszem én … Tovább
  • TonhalkrémMájkrémet sem túl bonyolult házilag készíteni, a tonhalkrém azonban magasan veri gyorsaságban és egyszerűségben. Mindössze néhány percre és egy turmixra/aprítóra van hozzá szükség. Vendégeknek, mindenféle alakúra kiszúrt kis … Tovább
  • Paradicsomos húsgombóc Elég hihetetlen, hogy megkívántam a paradicsomos húsgombócot, mert nem az az étel, amiről alapesetben eszembe jut, hogy ’hú, de ennék belőle’. Pedig egyszerű és gyors is, és mivel egy liter paradicsomlé van benne, azzal ál… Tovább
  • Meggyes túrókrém Ez teljesen egy hűtő-ürítős, dobáljunk bele mindent-ami-van-itthon desszert. Sütöttem egy adag habcsókot mert hétvégén „eton mess”-t akarok készíteni, minden más ebből-abból maradt. Azonnal el kell fogyasztani, hogy a habc… Tovább

2 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Ez nagyon jól néz ki! Imádom a túrós dolgokat!

Lilla írta...

köszi :-)