2009. május 4., hétfő

Sonkás-pórés rétes

poresretes1

Ki akartam próbálni végre valamilyen sós rétest, mert az nem járja, hogy a rétes az vagy túrós vagy mákos, és más változat nincsen. Igazán egyszerű, a póréhagyma helyett újhagymával is lehet készíteni, akkor egy lépést meg lehet spórolni, mert azt szerintem nem szükséges előfőzni.

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap (az enyémben 6 darab 40x40 cm-es volt)
  • 2 póréhagyma
  • 20 dkg sonka (szeletelt füstölt-főtt tarja)
  • 2 tojás
  • 15 dkg reszelt sajt
  • só, bors, szerecsendió
  • olaj/olvasztott vaj
  • 1 tojássárgája a tetejére
  • szezámmag

A póréhagymát 6-7 cm hosszú darabokra vágom, és kevés vízben puhára főzöm. A réteslapokat egymásra teszem, közben mindig megkenem olvasztott vajjal/olajjal (a legtetejét is). Jó volt, hogy 6 rétegű lett, illett hozzá ennyi tészta, 4-nél kevesebbel szerintem nem lesz jó. A reszelt sajtot elkeverem a felvert tojásokkal, sózom, borsozom, kevés szerecsendióval fűszerezem. A tarjával kirakom a réteslapot (a szélén maradjon körben 3-3 cm-es sáv üresen). Eloszlatom rajta a leszűrt póréhagyma darabokat (kézzel szétszedegettem őket, hogy mindenhova jusson, ezért kell elég puhára főzni). A tetejére kanalazom a sajtos-tojásos masszát, feltekerem (a végeket behajtva, hogy ne folyjon ki a tölteték sütéskor). Megkenem a tojássárgájával, megszórom szezámmaggal, és előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig sütöm.

2-3 fős adag. Eredetileg  a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Pestos rizstorta & sült rizsgolyók Megint nem hallgattam a belső hangra, pedig kellett volna. Már amikor kimértem a 35 dkg rizst, rettentő soknak tűnt, sosem szoktam ennyit beletenni egy 4 adagos rizottóba, de miután megfőtt… Miután 2x ettünk belőle, és még … Tovább
  • Körtés-gorgonzolás rizottó Levinél az aktuális kedvenc rizottó, én még nem döntöttem el, bár eléggé esélyes, mindenesetre hatalmas nagy ‘úá’ és hamarosan újra kéne főzni… (ez se gyakori, amit képes lennék akár másnap újra elkészíteni) Hozzávalók: 1 … Tovább
  • Körtés-sajtos melegszendvics Arra jutottunk (és ez kivételesen nem csak nekem, a megrögzött ‘sokkaljobbazöldségmintagyümölcs"’-nek a véleménye), hogy végül is szeretjük a körtét, csak… Csak legyen mellette (ezek közül minél több annál jobb): húsos… Tovább
  • Spenótos palacsinta sajtkrémmel Állítólag nagyon jó lett, én csak a sajtkrémet kóstoltam, az nagyon ízlett. Én csak 15 dkg spenótot raktam a palacsintába, nyugodtan lehet ennél többet is, mert állítólag nem volt túl erős spenót íze. Tej pedig elég sok kel… Tovább
  • Gombakrémleves Hozzávalók: 50 dkg gomba olaj 1 hagyma 1-2 zellerszár víz/zöldségalaplé tejföl/tejszín 1 pohár fehérbor reszelt sajt petrezselyem só, bors (extra: szárított vargánya stb.) Kevés olajon pá… Tovább

1 megjegyzés:

MGL írta...

Nagyon szép lett ez is-naplementés boros estéhez nagyon szépen illik

MGL