2009. július 13., hétfő

Meggyes piskóta

meggyespiskota2

Nem vagyok a krém nélküli piskóta-jellegű sütemények nagy barátja, azt szeretem, ha némi tejszínnel ki van kenve a sütemény útja lefelé, ez mégis ízlett. Délutánra teához ideális, a porcukros tetejű piskótáknak békebeli nagymamás hangulatuk van.

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 30 dkg vaj/margarin
  • 25 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 45 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 dl tej
  • 80 dkg meggy
  • 1 csipet só

A sütőt 180 fokra előmelegítem, és egy nagy mély tepsit kibélelek sütőpapírral (vagy kivajazok és kilisztezek). A puha vajat vagy margarint habosra keverem a cukorral és a vaníliás cukorral. Egyenként hozzáadom a tojássárgájákat, és jól elkeverem őket. A lisztben elkeverem a sütőport, és a tejjel együtt apránként a tojásos-vajas keverékhez adom. A tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verem, és óvatosan a masszába forgatom. A tésztát a tepsibe öntöm, és megszórom a kimagozott meggyel. Kb. 40 perc alatt megsütöm, ha langyosra sült felszeletelem és megszórom porcukorral.

Nagy tepsinyi adag. Eredetileg a női lapozón.

 

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csokoládés tekercs Vettem pár hete egy két kilós kenyérlisztet. Kenyeret nem sütök, ezért máshoz kell minél hamarabb elhasználni, mert december végén lejár. A múlt heti kandírozott gyümölcsös koszorú után most csokoládés tekercseket sütöttem… Tovább
  • Kandírozott gyümölcsös koszorú Ez már kicsit karácsonyi hangulatú sütemény, kandírozott gyümölcs, mogyoró, citromos cukormáz… Látványos, és könnyen elkészíthető, szerintem arra is alkalmas, hogy „villogjunk” vele a rokonok/ismerősök előtt. És nem maradt… Tovább
  • Lime-os zabpelyhes keksz Nagyon egyszerű, lime-krémmel töltött kekszeket sütöttem. Szerintem fogok még variálni vele, ízesíteni a kekszet és a tölteléket különböző dolgokkal, mert nagy sikere volt. Házilag, tejfölből előállított sajtkrémet használ… Tovább
  • Tárkonyos-citromos csirke Eddig nem alkalmazott konyhai technológia került elő ennél a húsnál: posírozás, azaz savanykás lében lassan, gyöngyözve főzés. Ennek megfelelően sokáig tartott az étel elkészítése, de ez érződött is az eredményen, egészen … Tovább
  • Kávés muffin vaníliakrémmel Még sosem kentem a muffinok tetejére krémet. Azt kell, hogy mondjam, ez hiba volt, nagy krém rajongó vagyok, és ez egészen új szintre emelte a műfajt. Lehet vajjal is elkeverni a vaníliás cukrot a krémhez, de nekem szimpat… Tovább

0 megjegyzés: