Vettem pár hete egy két kilós kenyérlisztet. Kenyeret nem sütök, ezért máshoz kell minél hamarabb elhasználni, mert december végén lejár. A múlt heti kandírozott gyümölcsös koszorú után most csokoládés tekercseket sütöttem. Még mindig több mint egy kiló van belőle, úgyhogy további receptek után kell kutatnom.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 csomag porélesztő
- kb. 1-1,5 dl langyos tej
- 8 dkg cukor
- 1 tojás
- csipet só
- 38 dkg kenyérliszt
- 5 dkg vaj
A töltelékhez:
- 10 dkg ét/tej csokoládé (ki mit szeret)
- 1 tojás
A lisztet egy nagy tálba szitálom, és hozzákeverem az élesztőt, a sót és a cukrot. Hozzáadom a tojást, a vajat, és annyi tejet, hogy rugalmas tésztát tudjak belőle gyúrni. Pár percig dagasztom, majd tiszta konyharuhával lefedve meleg helyre teszem keleszteni (nekem a 22 fokos szobában semmit sem csinált, ezért feltekertem az egyik radiátort, és arra raktam, ezért nem tudok időt mondani a kelesztésre). Miután kb. a másfélszeresére kelt a tészta, elfelezem, és lisztezett deszkán 30-33 cm átmérőjű körré nyújtom. A köröket megkenem a felvert tojással, rájuk reszelek 5-5 dkg csokoládét, és 16-16 cikkre vágom őket. A cikkeket a széles oldaluk felől feltekerem, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, megkenem a tetejüket a maradék tojással (ha túl sűrű vagy nem elég lehet egy kis tejjel hígítani), és előmelegített sütőben 180 fokon (légkeveréssel) 10-12 percig sütöm. Hidegen tálalom (erős gyomrúak ehetik forrón-melegen is, de a többségnél az gyomorégéshez vezet).
2 tepsinyi adag – 32 db. Eredetileg a női lapozón.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése