2009. július 7., kedd

Paradicsomos csirketekercsek

csirketekercs2

Ez talán az a grillezett hús, amit jobb sütőben elkészíteni, mint grillrácson vagy grillserpenyőben, mert a húst nehéz igazán vékony karikákra vágni, ezért aztán lassabban és nehezebben sül át, ha csak alulról kap hőt (onnan viszont viszonylag sokat), mint ha sütőben sütjük (grill fokozaton persze). Csirkemellen kívül pulykából is tökéletes, abból könnyebben lehet szép nagy szeleteket vágni.

Hozzávalók:

  • 2 (fél) filézett csirkemell
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • bazsalikomlevelek
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bacon szeletek
  • só, bors
  • saslik

A csirkemellet 3-4 szeletre vágom, a sűrített paradicsomot elkeverem a zúzott fokhagymával, és kicsit megsózom. Ha sütőben sütöm, akkor előmelegítem 220 fokra. A hússzeleteket megkenem a sűrített paradicsommal, bazsalikomleveleket tépkedek rájuk, és baconnel borítom be. Feltekerem és megpróbálom kb. 2 cm vastag szeletekre vágni, a szeleteket keresztben saslikra húzom (miután levágtam egyet, rögtön felhúzom a fára, hogy lehetőleg ne tekeredjen le). Grillen vagy sütőben megsütöm, a grillhez nem tudok időt megadni, sütőben 15 percig sütöm, úgy, hogy a nyársakat egy tepsi peremére teszem, így nem égnek oda, és nem a kicsöpögő lében fognak párolódni, hanem sülnek.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Fokhagymás-citromos csirkecomb Sütés közben igen erős fokhagyma szag volt, a végeredményen ez azonban már nem érződött, sokkal inkább a zöldfűszeres-citromos íz dominált. Hozzávalók: 2 gerezd fokhagyma 2 evőkanál aprított korianderzöld 2 evők… Tovább
  • Pulykamell-csíkok sajtszósszal Nézzük mi van a hűtőben jelleggel készült. A húsokat mindig feldolgozva (megmosva, felvágva, megtisztítva) szoktam befagyasztani. Hozzávalók: 35 dkg csíkokra vágott pulykamell 10 dkg füstölt sajt tej liszt … Tovább
  • Csirke kapros-kukoricás mártásban A korábban szerepelt kapros pulyka/csirke tokány egy változata, zöldfűszerekkel és kukoricával turbózva. Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé 1 fej hagyma 1 kukorica konzerv majoranna, bazsalikom fagyasztott … Tovább
  • BBQ oldalas Az oldalas sorozat harmadik, egyben utolsó része. (Az előzménynek itt és itt). Egy kezdőknek szóló szakácskönyvben találtam ezt a BBQ mártás receptet, elsőre kicsit furcsának tűnt a kávé miatt. A végeredményen azonban egyá… Tovább
  • Csirke-saslik Itt a grillszezon. A másodikon a faszénen sütés kicsit nehezen kivitelezhető (nem szeretnék az erkélyen ufógrillezni és a szénnel összemocskolni mindent), úgyhogy marad a már többször emlegetett grillserpenyő. Bambusznyárs… Tovább

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Hú, de jól néznek ki, még az illatát is érzem, esküszöm!

Lilla írta...

és nem is voltam elégedett a végeredménnyel - esztétikai szempontból - túl megpirult stb, hogy fogom én ezt lefotózni...

szepyke írta...

Imádom a "túl megpirult" dolgokat. Például a krumplistésztát csak jó erősen odakapatva szeretem, mert akkor ropog! És ez a csirke nagyon jól néz ki, ha odakapott, ha nem.