2009. július 4., szombat

Provence-i paradicsomos bab

provenceibab11

Nagyon finom vegetáriánus paradicsomos-paprikás-babos egytálétel. Sokáig készül, de elég kevés közreműködést kíván, leginkább csak rotyog a tűzhelyen. Az ilyen egyszerű, nem agyonrántásozott zöldséges ételeket sikerült kigyomlálni a magyar konyhából az elmúlt 100 évben. Igazán nagy kár, amin – szerintem - ez nagyon látszik, az a túlsúly amit ez az ország cipel.

Hozzávalók:

  • 25 dkg tarkabab
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 sárga kaliforniai paprika
  • 40 dkg darabolt konzervparadicsom
  • 1 kis sűrített paradicsom konzerv
  • bazsalikom, kakukkfű, lehetőleg friss (2-2 teáskanál)
  • 1 babérlevél
  • só, bors
  • 6 dkg magozott fekete olajbogyó
  • petrezselyem

A babot előző este beáztatom, másnap leöntöm róla a vizet, és annyi vízben, ami ellepi felteszem főni. Egy órára felhúzom az időzítőt, és otthagyom a tűzhelyen (közben persze kifut, mint minden, amit fedő alatt főzök) takarékon. Miután letelt az óra, visszamegyek a konyhába, a hagymát megpucolom, és felkarikázom, a paprikákat kimagozom, és csíkokra vágom. Egy nagy serpenyőben, vagy fazékban (nekem az elég magas oldalú 28 cm-es serpenyőbe pont befért az egész) felforrósítom az olajat, és 5 perc alatt üvegesre párolom benne a hagymát. Hozzáadom az áttört fokhagymát és a paprikákat, és további 10 percig párolom. Beleöntöm a kétféle paradicsomkonzervet, a fűszereket, és belekanalazom a babot (a levéből minél kevesebb menjen bele), elkeverem, lefedem, és 40 percig főzöm kis lángon. Közben néha megnézem, hogy van-e leve, ha nagyon elfőtte, akkor a bab főzővizéből öntök rá egy keveset. Végül belekeverem az olajbogyót, megszórom apróra vágott petrezselyemmel, és tálalom.

3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Újabb Disney klasszikus. Dumbo ittas álma:

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sült zöldséges tészta Ez anyám szerint nyilvánvalóan roppant éretlen dolog, pláne hogy közzé is teszem a gondolataimat, de az orecchiette szerintem olyan mint egy kis pesszárium, esetleg óvszer, de leginkább pesszárium. Ami elég vicces. A neve am… Tovább
  • Padlizsánkrém II. Mivel az anyám padlizsánkrémjét nem tudom előállítani a másodikon, ki kellett fejlesztenem egy másikat, aminél nem a füst a fő ízesítő. Mert szerintem magában a padlizsánnak nem sok íze van, viszont a kertben füstösre grill… Tovább
  • Paradicsomos-rukkolás hamburger Ez végső soron a mozzarellás-bazsalikomos hamburger továbbfejlesztett, még olaszosabb irányba tolt változata. Már ha lehet a hamburger és az olasz szavakat egy mondatban használni. Bár végülis miért ne lehetne. Nem vagyok g… Tovább
  • Thai csirke (leves-átirat) Mindenkinek vannak ételek amire azt mondja, hogy hát ez ‘comfort-food’, az angolszászoknál a sajtos makaróni tipikusan ilyen, Magyarországon pedig szerintem a rántott hús és a paprikás csirke tanyázik kb. ebben a pozícióban… Tovább
  • Spagetti húsgolyóval és sült zöldségekkelFénykép nem készült, mert abszolút nem voltam fényképezős hangulatban. Marad tehát (a mindenképp rövid, semmiképp sem szeretnék Victor Hugo-i hosszúságban kalandozni) leírás: nagyobb mogyorónyi húsgolyók, spagetti és zöld pöt… Tovább

1 megjegyzés:

Kata írta...

Szeretem az ilyeneket, biztosan el fogom készíteni! :o)