2009. augusztus 23., vasárnap

Cukkiniropogós

cukkiniropogos1

Pontosan úgy készül, mint a tócsni, csak burgonya helyett cukkiniből. Mivel a cukkini energiatartalma harmada a burgonyáénak, ezért a végeredmény is kevésbé hizlal. Nagyon gyorsan megsül, a joghurt lecsepegtetését kell időben elkezdeni, a többi lépés villámgyorsan megvan.

Hozzávalók:

  • 1 kg cukkini
  • 25 dkg feta sajt
  • 4 tojás
  • 8 evőkanál liszt
  • petrezselyem, kapor ízlés szerinti kombinációban és mennyiségben
  • szerecsendió, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • kevés olaj a sütéshez
  • 2 nagy doboz natúr joghurt
  • fél kígyóuborka

Egy tiszta (és nem öblítővel mosott) konyharuhával kibélelek egy nagyobb szűrőt, és egy tálat teszek alá (fazék+tésztaszűrő betét is jó), a joghurtot a konyharuhába öntöm, és hagyom 2 órán át csöpögni. Az uborkát nagyon apró kockákra vágom, és a lecsöpögtetett joghurthoz keverem, kicsit megborsozom, és apróra vágott petrezselyemmel és/vagy kaporral ízesítem. A cukkiniket nagylyukú reszelőn lereszelem. Meg lehet próbálni kicsit kinyomni belőle a vizet, nekem semmit sem sikerült kifacsarni. A cukkinit összekeverem az apróra vágott fetával, az újhagymával, a liszttel, és a tojásokkal. Szerecsendióval, borssal, áttört fokhagymával és a zöldfűszerekkel ízesítem. Egy serpenyőbe kevés olajat öntök (épphogy legyen az alján), majd a forró olajba evőkanállal kicsit lelapított halmokat rakok a masszából, és oldalanként 1-2 perc alatt megsütöm. Forrón, a joghurtos dippel tálalom.

5-6 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Stíriai metélt Ezt az ételt az elsők között tanultam meg, sőt az is lehet, hogy emiatt kezdtem el főzni. Az egyik kedvencem évek óta, de nem készült olyan gyakran, mint ahogy én szerettem volna. Általában azzal ráztak le, hogy „olyan mu… Tovább
  • Babos burrito Ez és az ehhez hasonlók az aktuális kedvenceim úgy tűnik, hogy a nyári hamburger-korszak után átcsúsztam ebbe a babos-avokádós-tejfölös-tortillás mániába. Sok zöldség meg vitamin és szép színes (és gyorsan elkészül, konzerv … Tovább
  • Almás káposztasalátaHasonló ehhez, de mégsem ugyanaz.Gyomorkímélőbb (nincsen benne nyers hagyma), és édeskésebb (és nem a cukortól, mint az eredeti verzió, amit én következetesen mindig hozzáadott cukor nélkül csinálok, hanem az almától). Körete… Tovább
  • Cukkinis-parmezános gnocchi Hozzávalók: 50 dkg gnocchi 3 kis cukkini 1 csokor újhagyma 1 evőkanál olívaolaj 4 evőkanál tejszín 1 evőkanál citromlé 10 dkg parmezán A gnocchit megfőzöm a zacskón található útmutatás szerint, leszűröm, és félreteszek egy … Tovább
  • Zabpelyhes pikelet–ausztrál palacsinta Annyira jópofa szó az, hogy pikelet. Kikelet-pikelet. Különösen azt tekintve, hogy vasárnap hajnali 8-kor felkeltünk forma-1-et nézni, én pedig közben megsütöttem ezeket a palacsintákat. Nyilván sokaknak a hajnali 8, az nem … Tovább

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Én ezt már régebben is megpróbáltam megcsinálni. Nekem nem sikerült megfordítani, a tyúkok ették meg:(. Te hogy csináltad?

Lilla írta...

a 8 ek liszt csak afféle iránymutatás, lehet hogy több kell bele (10 max emlékeim szerint). én annyit raktam, hogy legyen a cukkiniszálak között némi "csirízes" massza, ami összetartja. és nem tudom te mivel próbálkoztál, én két kanállal szoktam az összes ilyen dolgot fordítani.