2009. augusztus 19., szerda

Sült csirkecomb bulgurral

sultcsirkecomb1

Minimális energia-befektetés (mind a tűzhely, mind az én részemről), és maximális elismerés a végeredményt eszegetve. Most, hogy felfedeztem magamnak a bulgurt, jönni fog még pár recept ezzel a nagyszerű alapanyaggal. Most sült csirkecomb mellé készítettem a taboulleh mintájára köretet belőle.

Hozzávalók:

  • 2 egész csirkecomb
  • 12 dkg bulgur
  • 2-3 maréknyi magozott fekete olajbogyó
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • fél citrom leve
  • só, bors
  • fehérbor
  • oregano
  • rozmaring
  • kurkuma
  • chilipaprika
  • 1 csokor petrezselyem

A csirkecombok bőrét jó alaposan átvizsgálom, és eltüntetem belőlük a nemkívánatos elemeket. Egy tálkában összekeverek 2-2 csipet sót, borsot, 4-4 csipet oreganot és rozmaringot, 1-1 csipet chilivel és kurkumával, és ezzel a keverékkel bedörzsölöm a csirkecombok mindkét oldalát. Tepsibe fektetem a combokat, fehérbort öntök alájuk, alufóliával lefedem, és előmelegített sütőben, 200 fokon 45 percig sütöm. Közben a bulgurt 30 percre hideg vízbe áztatom, majd leszűröm, és konyharuhán lecsöpögtetem. Egy tálban összekeverem a citromlevet, az olajat, a felkarikázott olajbogyót, a bulgurt és az apróra vágott petrezselymet. A húsról leszedem a fóliát, ha szükséges öntök alá még egy kis bort, és addig sütöm, amíg a bőre ropogósra pirul (ez kb. 20-25 perc volt nekem). Az olajbogyós bulgurral tálalom.

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csirkés tortillaTöbbedik próbálkozásra sikerült csak normális tortilla-lapot sütni házilag. Most úgy tűnik, hogy megvan "a módszer". Nekem elég volt nedves konyharuhával letakarni a már megsütött lapokat, ha ez nem lenne elég, meg lehet kenn… Tovább
  • Csirkeszárny boros sajtbundábanA klasszikus rántott csirkeszárny alternatívája. Fűszeresebb, markánsabb ízű, és a palacsinta-tésztába forgatás egy kicsit kisebb macera, mint panírozni.Hozzávalók:10 nagy csirkeszárny10 dkg liszt + a forgatáshoz1 dl száraz f… Tovább
  • Quesadilla guacamolevalGyorsan elkészíthető vacsora. Először a guacamolet készítem el, mert a tortilla 1-2 perc alatt megpirul, és frissen, forrón az igazi. azt hittem, hogy két tortillalap némi sajttal és guacamoleval egy könnyű kis vacsora. Hát..… Tovább
  • Szecsuáni csirkeNem tudom, hogy ennek a receptnek mennyi köze van az eredetihez, aki tudja milyen a 'kínai nagykönyv' szerint, ne habozzon, ossza meg velem.Hozzávalók1 nagy csirkemell15 dkg földimogyoró (pucolás előtti tömeg)3 evőkanál olaj3… Tovább
  • Csirkemell nyári zöldséggelA tél eddigi leghidegebb napján sikerült ezt a nyári ételt összehozni. A cukkini és a sárgarépa szerencsére nem olyan, mint a paradicsom, hogy csak nyáron van íze. Egy változtatást mindenképpen fogok eszközölni legközelebb, k… Tovább

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Keresgetem az új alapanyagokat a konyhában, így vettem a héten a bulgurt és kerestem hozzá a tökéletes receptet, egy másik kihívás, hogy megtaláljam a nekem tökéletes sült csirkét.
A csirkéd bekerül nálam a top 5-be. A bulgurhoz nekem egy kicsit sok volt az olajbogyó és a citromlé, de az alapötlet nagyon ízletes és finom.