2009. december 21., hétfő

Mustáros lazac

lazac2

Minimális erőfeszítéssel (és ügyességgel) rengeteg dicséretet lehet bezsebelni ezzel az étellel. A lazacot általában eleve szeletekre vágva árulják, ezért mindössze annyi vele a dolgunk, hogy megkenjük őket mustárral, és pár perc alatt megsütjük a sütőben. Mivel a hal sütőben készül, ezért nem borítja be a lakást a halszag. Komoly előnyök ezek, mivel a szagát sem szeretem a halnak…

Hozzávalók:

  • 4 szelet 15-16 dkg-os lazacfilé
  • kb. 40 dkg-os zellergumó (tisztítva mértem csak, akkor 35 dkg volt)
  • 4 evőkanál magos mustár
  • fél citrom
  • 4 közepes burgonya
  • 20-25 dkg zöldborsó
  • só, bors

A sütőt előmelegítem 220-230 fokra, grill fokozaton, és a lazacszeleteket egy tepsibe teszem. A zellert és a burgonyát meghámozom, kis kockákra vágom, és egy fazék vízbe teszem. Felteszem főni, és a forrástól számítva kb. 15 percig főzöm. Minden lazacszeletet megkenek egy evőkanál magos mustárral, és pár csepp citromlevet csavarok rájuk. Miközben a burgonya fő, megsütöm a lazacot. A burgonyához adom a főzési idő utolsó három percében a zöldborsót. A zöldségeket leszűröm, és burgonyanyomóval, kicsit megtöröm, éppen csak addig, amikor a borsószemek kezdenek szétesni. Azonnal tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Lazac avokádóval és grapefruittal A múlt héten bevásároltunk avokádóból, és gyorsan kellett velük kezdeni valamit, mert elérték a megfelelően érett állapotot. Volt a fagyasztóban lazac, úgyhogy már csak egy érett vörös húsú grapefruitot kellett hozzá venne… Tovább
  • Tőkehal petrezselyem-mártással A halról nem tudok saját véleményt alkotni, az egyszemélyes közönségnek szokás szerint nagyon ízlett, a petrezselyem-mártást viszont megkóstoltam. Elképesztően jó lett. Biztosan fogom máshoz is készíteni, mert igazán kár l… Tovább
  • Rakott tőkehal Tőkehalat még sosem vettem ezelőtt, egy alkalom után a tapasztalatok: kiolvasztás közben elég sok vizet engedett magából, sütés előtt ezért érdemes felolvasztani, különben főzés lesz a dologból, az eddig elfogyasztott két … Tovább
  • Mozzarellás tőkehalfilé Volt még itthon egy kb. 12 dekás tőkehal-szelet, amit nem akartam sem panírozgatni, sem lisztbe forgatni, és úgy megsütni. Nem mintha baj lenne, ezekkel a módszerekkel, de nem volt kedvem se a tűzhely mellől figyelni, hogy… Tovább
  • Tonhalas tésztasaláta Újabban kb. heti egyszer halat kell készítenem, mert kiderült, hogy igény van rá. Mivel engem az egész műfaj nem igazán vonz (finoman szólva), ezért az alapanyagok köre korlátozott – tonhalkonzerv, lazac szelet, pangasius … Tovább

0 megjegyzés: