2010. április 7., szerda

Sajtos sárgarépa-fasírt

repafasirt1

A sárgarépa az egyik kedvenc zöldségem, nagyon változatosan felhasználható, készülhet belőle főzelék, leves, püré, vagy akár fasírt is. Érdemes minél gyakrabban beilleszteni valamilyen formában az étrendbe, mert fontos vitaminforrás, olcsó, és sok zöldséggel ellentétben, egész évben megfelelő a minősége (azaz van íze, ami a paradicsomról például nem mondható el). Lehet bármilyen kemény sajttal készíteni, nekem a füstölt trappista a legszimpatikusabb eddig, mert könnyű reszelni (ami a füstölt ömlesztett sajtokra sajnos nem igaz), és nagyon jól passzol az íze a sárgarépához.

Hozzávalók:

  • 25 dkg sárgarépa
  • 10 dkg feta
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa + a külsejére
  • olaj a sütéshez

A répát megtisztítom és a füstölt sajttal együtt kislyukú reszelőn lereszelem. A fetát villával összetöröm, hozzákeverem a tojást, a zsemlemorzsát, a sárgarépát és a füstölt sajtot. Alaposan összegyúrom (vagy összekeverem), kis pogácsákat formálok belőle, és megforgatom zsemlemorzsában. Egy serpenyőben ujjnyi olajat hevítek, és oldalanként pár perc alatt megsütöm a fasírtokat. Salátával, és zöldfűszeres majonézzel tálalom.

3-4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sült fokhagymás cékla leves – “Végigfőzni a Meatlesst” A céklából általában céklakrémet szoktam csinálni, de most rengeteg céklám volt, és érdekelt is ez a leves a Meatless-ből. Úgyhogy megsütöttem az összeset, mellédobtam egy kis fokhagymát, és miután kihűltek megfőztem ezt az … Tovább
  • Rántott sajtgolyók Sajtot panírozgatni nincs kedvem, a bolti (most) nem játszik, ez a recept mindkét problémára megoldás. Gyorsabb és kisebb felfordulással jár, mint a hagyományos verzió. És nem folyt bele az olajba a sajt fele (jééééj)… A leg… Tovább
  • Alma chutney Volt itthon egy darab gyömbér, és pár nem-olyan-szép héjú alma. Úgyhogy chutneyt KELLETT főzni.Állítólag sajtos szendvicsbe nagyon jó. Meg gondolom húshoz is, úgy még nem próbáltuk. Hozzávalók: 1 csésze apróra vágott hagyma… Tovább
  • Könnyű káposztasaláta – “Végigfőzni a Meatless-t” Gyakran csinálok káposztasalátát (coleslaw-t), ez is hasonló, csak a nehezebb majonézes öntet helyett vinaigrette került a káposztára.Kicsit változtattam, az eredeti recept fodros kelt és lilakáposztát ír, nekem fejes káposz… Tovább
  • Kukoricás árpa-rizottó – “Végigfőzni a Meatless-t” Rizotto árpából, azaz orzotto. :-) Szerintem most ettem először árpát. Határozottan tetszik, úgyhogy ezentúl gyakoribb vendég lesz az asztalon. Hozzávalók: 1 kis hagyma 1/2 csésze árpagyöngy 3/4 csésze kukorica (ha mireli… Tovább

4 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Adnék neked valamit, nézz be :)

Ildinyó írta...

Húúú, ez nagyon jól hangzik! Biztosan ki fogom próbálni!!! :))

szepyke írta...

Kérek!
Van még?

Lilla írta...

sajnos ez a hajó elúszott szepykém...
próbáld ki (de csakis füstölt sajttal), iszonyú jó....