Pontosabban ‘washington walnut pie’ Martha Stewarttól. Ezen most a szokásosnál többet változtattam, mert lényegesen csökkentenem kellett a cukor mennyiségét (a felére), és a kukorica szirup helyett alternatívát kellett keresni. Szerencsére azért ez a keresés nem tartott túl sokáig. Simán lehet helyette mézet vagy juharszirupot használni. Én ez utóbbit választottam, mert a refluxszal terhelt gyomrom azt bírja a mézet pedig nem.
Mivel egyedül ettem, és nem vagyok az a fajta, aki egy ültő helyében egy egész tepsi süteményt bevág, pár szeletet befagyasztottam, és tökéletesen bírja a fagyasztást. Érdemes nagyobb bulikra egyszer használatos alumínium “tepsiben” megsütni, és befagyasztani.
Lehet még az élvezeteket fokozni egy kis tejszínhabbal…
Hozzávalók:
a tésztához:
- 1 tojássárgája
- kevés hideg víz
- 1 evőkanál cukor
- 9 dkg vaj
- 1 csésze* liszt
a töltelékhez:
- 2 tojás
- fél csésze barnacukor
- fél csésze juharszirup (vagy méz)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1,25 csésze durvára vágott dió
*1 csésze = 2,25 dl
A hozzávalókból omlós tésztát készítek (a víz kivételével mindet beteszek a késes robotgépbe, morzsásra keverem, majd hozzáadok kevés hideg vizet, és pár másodperc alatt készre keverem), fóliába csomagolom és minimum egy órára beteszem a hűtőbe.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtom, és kibélelek vele egy 20 cm-es piteformát**. A töltelék hozzávalóit összekeverem, a tésztára öntöm, és előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 1 óra alatt megsütöm – akkor jó, ha a töltelék megszilárdult és a tészta széle megpirult kicsit.
Rácsra teszem, és megvárom, amíg teljesen kihűl.
1 darab kb. 20 cm-es pite lesz belőle.
**nekem a tésztából annyi maradt, amiből 4 kört kiszúrva egy muffintepsiben sütöttem még 4 lekváros kosárkát. A tésztával kibéleltem 4 lyukat, belekanalaztam 1-1 kanál fahéjas almalekvárt és kb. 30 perc alatt megsütöttem.
1 megjegyzés:
Ja, a Martha Stewartos recepteknél én is mindig csökkentem a cukrot. Félelmetes, hogy mennyit ír elő, és mennyire jó még a kevesebbel is :-)
Megjegyzés küldése