Marhahúsgolyók + selymes zöldfűszeres mártás + sütőtökös burgonyapüré = őszi királyság.
Hozzávalók:
a húsgolyókhoz:
- 25 dkg darált sovány marhahús
- 5 dkg tejszín
- 5 dkg zsemlemorzsa
- só, bors
- 1 tojás
- kevés vaj a sütéshez
- friss bazsalikom és petrezselyem
a mártáshoz:
- 1 hagyma
- 1 evőkanál vaj
- friss bazsalikom, petrezselyem
- 1 pohár zöldségalaplé
- 1 teáskanál (kukorica)liszt
- 1-1,5 dl tejszín
a burgonyapüréhez:
- 35-40 dkg burgonya
- vaj
- tej
- só, szerencsendió
- kevés sült sütőtök
Először elkészítem a húsgolyókat: a tejszínt a zsemlemorzsára öntöm, pár percig állni hagyom, majd hozzáadom a tojást és a húst. Sózom, borsozom, vágok bele friss zöldfűszert, alaposan összegyúrom, és kis golyókat formázok belőle.
Kevés vajon megsütöm a húsgolyókat, és 150 fokos sütőben melegen tartom, amíg elkészül a mártás és a püré*.
A mártáshoz a megolvasztott vajon kis lángon puhára párolom a hagymát (ez jó pár percig eltart). Felöntöm az alaplével, összeturmixolom és átszűröm. Visszateszem a tűzhelyre, belekeverem a lisztet, a tejszínt, felforralom és vágok bele friss zöldfűszert. A sűrűségét forralással/további kukoricaliszttel/tejszínnel állítom be és melegen tartom.
A burgonyapüré a szokásos módon készül, amikor összetöröm a burgonyát, hozzáadom a sült tököt, és együtt pürésítem (utána jönnek a fűszerek, a vaj és a tej).
2 fős adag lesz belőle. (esetleg levessel 2 felnőtt meg egy kisgyerek)
*rutinosaknak megy a 3 dolog egyszerre, aki kezdőbb, az először süsse meg a húsgolyókat, majd tegye be a 150 fokos sütőbe, amíg elkészíti a mártást és a pürét, így biztosan át fog sülni a hús, és minden meleg lesz. A legnehezebben a püré melegíthető/tartható melegen
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése