2012. november 1., csütörtök

Húsgolyó zöldfűszeres mártással

IMG_8356

Marhahúsgolyók + selymes zöldfűszeres mártás + sütőtökös burgonyapüré = őszi királyság.

Hozzávalók:

a húsgolyókhoz:

  • 25 dkg darált sovány marhahús
  • 5 dkg tejszín
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • só, bors
  • 1 tojás
  • kevés vaj a sütéshez
  • friss bazsalikom és petrezselyem

a mártáshoz:

  • 1 hagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • friss bazsalikom, petrezselyem
  • 1 pohár zöldségalaplé
  • 1 teáskanál (kukorica)liszt
  • 1-1,5 dl tejszín

a burgonyapüréhez:

  • 35-40 dkg burgonya
  • vaj
  • tej
  • só, szerencsendió
  • kevés sült sütőtök

Először elkészítem a húsgolyókat: a tejszínt a zsemlemorzsára öntöm, pár percig állni hagyom, majd hozzáadom a tojást és a húst. Sózom, borsozom,  vágok bele friss zöldfűszert, alaposan összegyúrom, és kis golyókat formázok belőle.
Kevés vajon megsütöm a húsgolyókat, és 150 fokos sütőben melegen tartom, amíg elkészül a mártás és a püré*.
A mártáshoz a megolvasztott vajon kis lángon puhára párolom a hagymát (ez jó pár percig eltart). Felöntöm az alaplével, összeturmixolom és átszűröm. Visszateszem a tűzhelyre, belekeverem a lisztet, a tejszínt, felforralom és vágok bele friss zöldfűszert. A sűrűségét forralással/további kukoricaliszttel/tejszínnel állítom be és melegen tartom.
A burgonyapüré a szokásos módon készül, amikor összetöröm a burgonyát, hozzáadom a sült tököt, és együtt pürésítem (utána jönnek a fűszerek, a vaj és a tej).

2 fős adag lesz belőle. (esetleg levessel 2 felnőtt meg egy kisgyerek)

*rutinosaknak megy a 3 dolog egyszerre, aki kezdőbb, az először süsse meg a húsgolyókat, majd tegye be a 150 fokos sütőbe, amíg elkészíti a mártást és a pürét, így biztosan át fog sülni a hús, és minden meleg lesz. A legnehezebben a püré melegíthető/tartható melegen

0 megjegyzés: