2012. december 10., hétfő

Tejszínes hagymaleves

Hagymaleves receptből sosem elég. Ez a legújabb, a nemrég kiadott DM-es Alnatura szakácskönyvből van (nagyon jó kiadvány egyébként, nem termék-elhelyezéses, a fogások évszakonként vannak csoportosítva előételtől desszertig, és a zömük vega).

Hozzávalók:

  • 4 közepes/nagy hagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 1ek vaj
  • só, bors, nádcukor
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 kávéskanál kömény (én ennél kevesebbet raktam bele)
  • 1 ek liszt
  • 1 dl tejszín
  • 5 dl zöldség-alaplé
  • 1 ek mustár
  • a tálaláshoz vajon ropogósra sütött kruton, nekem kenyér hiányában, vajas, enyhén sózott ropogós rozsos kenyér

A hagymát megtisztítom, félbevágom és vékonyan felszeletelem. Egy fazékban felhevítem az olajat és a vajat, és a hagymát közepes hőmérsékleten addig párolom, amíg elkezd kicsit karamellizálódni (minimum 10 perc). Fűszerezem, megszórom a liszttel, összekeverem és felöntöm az alaplével. 30 percig főzöm, majd belekeverem a mustárt és a tejszínt, összeforralom, és krutonnal/pirítóssal tálalom.

2 adag lesz belőle.

0 megjegyzés: