Mostanában nem nagyon főztem, vagy “ismételtem” vagy csak túl fáradt voltam fotózni. Ennél azonban minden összejött, volt időm (és kedvem) a golyók formázásához, a gomba felszeleteléséhez ééééés még fotóztam is. És nagyon jó lett. Az előkészítési szakasz kicsit időigényes, de amúgy egyszerű az egész.
Hozzávalók:
a húsgolyóhoz:
- 1 tojás
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg tejszín
- só, bors
- 25 dkg darált marhahús
a szószhoz:
- 50 dkg csiperke gomba (lehetőleg barna), felszeletelve
- 2 dl tejszín
- 1 dl fehérbor
- só
- 1 hagyma, apróra vágva
- 1-2 evőkanál olaj
- petrezselyem
A tojást egy tálba ütöm, és villával összekeverem. Hozzáadom a tejszínt, a zsemlemorzsát, kicsit megsózom, és alaposan összekeverem. Pár mozdulattal hozzákeverem a húst (nem szabad túlgyúrni), és kis golyókat formázok.
Miután a zöldséget felszeleteltem, és a húsgolyókat összegyúrtam, jöhet a főzés.
Egy nagy serpenyőben kevés olajat hevítek, és nagy lángon körben megsütöm a húst. Nem baj, ha nincsenek mindenhol megsülve, és nem pirultak meg mindenhol. A húsgolyókat kiszedem egy tányérra, ha túl sok zsiradék van a serpenyőben, kiöntök belőle, és magas lángon megsütöm a hagymát és a gombát. Addig kell sütni, hogy a gomba által engedett lé elpárologjon, és elkezdjen pirulni. Visszarakom a húsgolyókat, hozzáadom a bort (és ha szükséges, egy kis vizet), és fedő alatt készre főzöm – itt érdemes elkezdeni a tésztafőzést. Végül hozzáadom a tejszínt, ha szükséges, sózom, borsozom, összeforralom, és tésztával, petrezselyemmel megszórva tálalom. (A főzés végén ha nincs elég leve, érdemes víz helyett a tészta főzővizéből adni hozzá).
4 adag lesz belőle.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése