2014. szeptember 20., szombat

Húsgolyós-gombás tészta

Mostanában nem nagyon főztem, vagy “ismételtem” vagy csak túl fáradt voltam fotózni. Ennél azonban minden összejött, volt időm (és kedvem) a golyók formázásához, a gomba felszeleteléséhez ééééés még fotóztam is. És nagyon jó lett. Az előkészítési szakasz kicsit időigényes, de amúgy egyszerű az egész.

Hozzávalók:

a húsgolyóhoz:

  • 1 tojás
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg tejszín
  • só, bors
  • 25 dkg darált marhahús

a szószhoz:

  • 50 dkg csiperke gomba (lehetőleg barna), felszeletelve
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl fehérbor
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 1-2 evőkanál olaj
  • petrezselyem

A tojást egy tálba ütöm, és villával összekeverem. Hozzáadom a tejszínt, a zsemlemorzsát, kicsit megsózom, és alaposan összekeverem. Pár mozdulattal hozzákeverem a húst (nem szabad túlgyúrni), és kis golyókat formázok.

Miután a zöldséget felszeleteltem, és a húsgolyókat összegyúrtam, jöhet a főzés.

Egy nagy serpenyőben kevés olajat hevítek, és nagy lángon körben megsütöm a húst. Nem baj, ha nincsenek mindenhol megsülve, és nem pirultak meg mindenhol. A húsgolyókat kiszedem egy tányérra, ha túl sok zsiradék van a serpenyőben, kiöntök belőle, és magas lángon megsütöm a hagymát és a gombát. Addig kell sütni, hogy a gomba által engedett lé elpárologjon, és elkezdjen pirulni. Visszarakom a húsgolyókat, hozzáadom a bort (és ha szükséges, egy kis vizet), és fedő alatt készre főzöm – itt érdemes elkezdeni a tésztafőzést. Végül hozzáadom a  tejszínt, ha szükséges, sózom, borsozom, összeforralom, és tésztával, petrezselyemmel megszórva tálalom. (A főzés végén ha nincs elég leve, érdemes víz helyett a tészta főzővizéből adni hozzá).

4 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Spagetti húsgolyóval és sült zöldségekkelFénykép nem készült, mert abszolút nem voltam fényképezős hangulatban. Marad tehát (a mindenképp rövid, semmiképp sem szeretnék Victor Hugo-i hosszúságban kalandozni) leírás: nagyobb mogyorónyi húsgolyók, spagetti és zöld pöt… Tovább
  • Mozzarellás-paradicsomos quiche Sosem szoktam mérni a konyhában eltöltött időt, hogy melyik ételt hány perc alatt rakom össze, ehhez is csak utólagos becslést tudok adni; kb. 10 perc volt szükséges a quiche-hez, ezt követte a 20 perc sütés, amikor már mást… Tovább
  • Mogyoróvajas csirkepástétom Életemben másodszor megsütöttem egy egész csirkét, amit nyilvánvalóan nem ettünk meg ketten egy ültő helyünkben – nem is ez volt a cél. Sok recept ír maradék sült csirkét, meg bolti grillcsirkét, ezek nálam elég felejtősek,… Tovább
  • (at least)-5-a-day: 29. nap Tömeg: 64,4 kg. Reggeli: 2 szelet ropogós rozsos kenyér, krémsajt, uborka, narancslé (2 egység) Ebéd: coleslaw, házi ciabatta (+uborka, rukkola, fél avokádó, sonka, sajt) (3 egység) Vacsora: cukkinis-sonkás tészta* (2 eg… Tovább
  • (at least)-5-a-day: 22. nap – Körtés-szalonnás tésztaTömeg:65,2 kg (ááááátok) Reggeli: 2 szelet ropogós rozsos kenyér, uborka, narancslé (2 egység) Ebéd: Körtés-szalonnás tészta* (elfelejtettem mennyi volt a zöldség benne, az tuti hogy az újhagyma 5 dkg volt, na de a körte… t… Tovább

0 megjegyzés: