Van pár szuper új szerzeményem. Az egyik egy szakácskönyv, amit teljes egészében a mac’n’cheesenek szenteltek az írók. Csodálatos. Abszolút csodálatos.
Egy másik pedig a Mickey Egeres habverőm. Amivel nyilvánvalóan még jobban esik a besamel főzés, ami elengedhetetlen része a mac and cheese készítésének. (Juhu, hello Disneyland!)
Ez a második recept, amit kipróbáltam a könyvből (amitől instant kreativitás-roham tört rám, és elkészítettem egy saját fantörpikus mac verziót, amit hamarosan közzé adok – teljesen saját fejlesztés, és hát húúúú, elképesztő lett).
Nagyon egyszerű a történet. Gyakorlatilag egy pásztorpite, aminek a tetején krumplipüré helyett sajtszószos tészta van. Zseniális.
Nagyjából betartottam a receptet. Egy dologban változtattam. Ha a sajtos makarónit bedobom a sütőbe is, nem szoktam külön megfőzni a tésztát. Olyat veszek, ami 6-8 perc alatt elkészül, kicsit hígabbra főzöm a sajtmártást, a főzési idő feléig főzöm benne a tésztát, aztán majd a sütőben elkészül. Megspóroltam egy fazekat, egy fedőt, és egy szűrőt! Hurrá!
Hozzávalók
az alsó húsos réteghez:
- 17-20 dkg darált marhahús
- 0,5 csésze apróra vágott hagyma
- 0,5 csésze borsó (ha mirelit, felengedve)
- 0,5 csésze apróra vágott sárgarépa
- só, bors
a tésztához:
- 10 dkg tészta*
- 5-6 dkg érett cheddar, reszelve
- 4 dkg vaj
- 40 ml liszt (kb 3 evőkanálnyi)
- 1,25 csésze tej (300 ml)
- só
- (panko) morzsa a tetejére (vagy összetört natúr corn flakes)
Először elkészítem a húst. Egy serpenyőt közepes hőmérsékleten felmelegítek, majd addig sütöm benne a húst, amíg mindenhol kifehéredik (nem kell hozzá zsiradék!). Sózom, borsozom, hozzáadom a répát és a hagymát, 5 percig főzöm, majd beleszórom a borsót. További 3-4 perc főzés ezután kiszedem egy közepes, vagy két kisebb, egyszemélyes sütőtálba.
A sütőt előmelegítem 200 fokra. A vajból, lisztből, tejből besamelt főzök. Beleszórom a sajtot, kicsit megsózom**. Belekeverem a tésztát, és kavargatva félig megfőzöm. A húsos ragu tetejére kanalazom, megszórom morzsával és kb. 15 perc alatt megsütöm.***
3 adag lesz belőle.
*külföldiül nem az a makaróni mint nálunk, ehhez a szarvacska,a kis kagyló és hasonló tészták jók, nem a lyukas közepű spagetti.
**ha a szósz nem tűnik elég sajtosnak, meg kell kicsit sózni.
***ha letelt a 15 perc de még nem pirult meg a teteje, érdemes grillre vagy felső sütésre váltani és pár perc alatt befejezni.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése