2014. október 18., szombat

Sajtburger – sajtos makaróni (Cheeseburger mac)

Na ez teljesen saját fejlesztés. Miközben a pásztorpite-makarónit ettem, bevillant valami. Darált hús… Hamburger…. Hmmm… sajtburger. Akkor sajtburger mac.

Hús. Paradicsom. Jégsaláta. Hagyma. Ecetes uborka. Hamburgerszósz. És sajt. Csak ki kellett gondolni, hogy legyen. Eltartott vagy 3 percig. Nyilván a sajt adott.

Az első falatnál két gondolatunk volt: te, ez rohadt jó, és hú ez tényleg hamburger-ízű. Küldetés teljesítve.

Hozzávalók

A húsos réteghez

  • 20 dkg darált marhahús
  • 1-2 paradicsom
  • só, bors

A hamburgerszószhoz

  • 3 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál ketchup
  • 2 evőkanál nagyon apróra vágott ecetes uborka
  • 2 evőkanál nagyon apróra vágott lilahagyma
  • pár csepp ecet (én rizsecetet használok, az csak 3%-os)

A sajtos tésztához

  • 10 dkg tészta (szarvacska, vagy kiskagyló, lehetőleg olyan ami 6-8 perc alatt megfő)
  • 5-7 dkg érett cheddar, reszelve
  • 4 dkg vaj
  • 40 ml liszt (kb 3 evőkanálnyi)
  • 1,25 csésze tej (300 ml)
  • (panko) morzsa a tetejére (vagy összetört natúr corn flakes)

Egyéb

  • jégsaláta (mert nem teljes a sajtburger jégsaláta nélkül)

A hamburgerszószhoz az összes hozzávalót összekeverem egy tálkában. A húst közepesnél kicsit magasabb lángon megsütöm, közben rendesen keveregtem, hogy ne álljon össze, és sózom, borsozom.

Mérettől függően 1-2 paradicsomot felszeletelek (a kimagozás opcionális). Jobb szeretek tálalásra is alkalmas egyszemélyes sütőtálakat használni, úgyhogy paradicsomkarikákat pakolok két tál aljára. Elosztom rajta a húst, és 1-1 kanálnyi hamburgerszószt.

Előmelegítem a sütőt 200 fokra, és elkészítem a sajtos tésztát. A vajból, lisztből, tejből besamelt főzök. Beleszórom a sajtot, kicsit megsózom. Belekeverem a tésztát, és kavargatva félig megfőzöm. A húsos ragu tetejére kanalazom, megszórom morzsával és kb. 15 perc alatt megsütöm.*

Két salátástányért megpakolok jégsalátával, elosztom rajta a maradék szószt, és a forró tésztával tálalom.

*ha letelt a 15 perc de még nem pirult meg a teteje, érdemes grillre vagy felső sütésre váltani és pár perc alatt befejezni.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Svéd húsgolyó Van nekem egy húsgolyó-mániás kishúgom, aki ráadásul nem bírja a laktózt, az IKEÁS-ban pedig van, szóval nem ártott kifejleszteni a házilag előállítható tejcukormentes változatot. Nem gondoltam volna, hogy ez már elsőre is … Tovább
  • Bazsalikomos-mozzarellás hamburger Elég rákeresni a blogon a ‘burger’ meg ‘hamburger’ szavakra, és máris kiderül, hogy nagy rajongója vagyok ennek a szendvicsnek. És most a kismillió újévi elhatározás (amit jellemzően nem jan. 1én éjjel szoktam kitalálni, ha… Tovább
  • Sajtburger grillezett ananásszal Azt hiszem lassan ideje áttérnem a taco-ra és hasonlókra a hamburgerekről :-) Azért még van pár ötletem, de lehet, hogy visszább lépek a heti kettőről… Totál fura érzés, hogy a húsfogyasztásom fele marhahús, mondjuk ez a ta… Tovább
  • “Taco” gofri Már egy ideje szemezgettem ezzel a recepttel, és volt a hűtőben egy fél csomag bab, amit el akartam használni (most pedig pápá szárazbabok, hello kizárólagos konzervhasználat). Rájöttem, hogy nekem olyan konyha kéne, amiben… Tovább
  • VadasLefotózni nem sikerült, először túl izgatott voltam, másodszorra pedig annyi mártást locsoltam a tányérra, hogy lefolyt. Mondjuk inkább azt, hogy másodszorra is túl izgatott voltam. Leírásként annyit: ez olyan vadas, aminek a… Tovább

0 megjegyzés: