2014. október 28., kedd

Ázsiai zöldségleves soba tésztával

Zöldségleves, de nem vegetáriánus – bár könnyen azzá tehető –, mert csirke alaplevet használtam. Nyilván zöldség alaplével is meg lehet főzni, de én csirkével (vagy marhával) jobb szeretem. :-)

Pár hónapja vettem egy csomag soba tésztát (ázsiai, hajdinalisztes tészta), és most jutottam el odáig, hogy kipróbáljam. Azóta a csomag háromnegyede elfogyott. Fogok még venni máskor is, ennek a levesnek az alapjain annyira jó sütőtökös-tésztás levest dobtam össze a múltkor, hogy ennek biztos helye van a konyhában ősszel-télen.

A sütőtökös verzióba felkockázott sütőtök, barna csiperke, borsó és marha alaplé került.

Hozzávalók

  • 17 dkg barna csiperke (még jobb a shitake, de ahhoz épp nem jutottam hozzá)
  • 2 csésze bébispenót (én a szárakat mindig letépkedem)
  • 7,5 dkg soba tészta*
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 evőkanál friss reszelt gyömbér**
  • fél-egy lime leve
  • 1 evőkanál olaj (napraforgó vagy más, semleges ízű)
  • 2 csésze csirke- vagy zöldség alaplé
  • 1,5 csésze víz
  • 0,5-1 evőkanál szójaszósz

A gombát és az újhagymát felszeletelem, a hagyma zöld részeit félreteszem a tálaláshoz. Egy fazékban közepes lángon felhevítem az olajat, hozzáadom az újhagyma fehér részét, a gombát,a  zúzott fokhagymát, a gyömbért, és pár perc alatt puhára párolom. Felöntöm a vízzel és az alaplével és felforralom. Beleteszem a tésztát és öt percig főzöm. Hozzákeverem a spenótot, a szójaszószt, a lime levet, ha szükséges sózom, és azonnal tálalom.

2 adag lesz belőle.

*a soba tészta kis papírral összekötött egységekben van a zacskóban, az én csomagom 300 g-os volt, 4 adag tésztával, ebből egyet raktam a levesbe.

**nagyon utálom a gyömbért, úgyhogy kihagytam :-)

Kapcsolódó bejegyzések

  • Töltött grillezett gomba Igazán nagy, grillezni való gombát sajnos nem találtam (amikor azonban nem akarok venni, minden bolt tele van vele, jellemző), de azért így is jó volt, csak nehezebb volt megtölteni, és nem is fért a gombákba annyi töltelé… Tovább
  • Vörösbabos-gombás rizottó Vegánok által is fogyasztható rizottó, mert se vajat, se sajtot (se húsokat) nem tartalmaz. Nem vagyok se vegetáriánus, se nagy húsfogyasztó ezért hetente több napon is vegetáriánus ételeket szoktam készíteni. Teljesen jog… Tovább
  • Tejfölös-gombás csirkecsíkok Nagyon nem fogy a pirospaprikám, azt pedig nem kéne megvárni, hogy lejárjon, és semmi íze ne legyen már, úgyhogy pirospaprikás-tejfölös mártásos húst készítettem. Amúgy is volt egy kis csirkehús és egy kis gomba a fagyaszt… Tovább
  • Csirkés újhagymás pite Könnyű nyári egytálétel, nem igényel hosszas, izzasztó konyhai tevékenykedést. A tűzhely mellett keveset kell vele állni, a sütőben meg elvan magában. A réteslappal készülő ételek általában csak frissen jók, ez azonban – m… Tovább
  • Tortellini gombás mártással Minimális főzéssel akartam megoldani a másnapi ebédet (és lehessen jól szállítható szokás szerint a gyorsaságon kívül), ilyenkor jönnek a félkész dolgok, mint ez is. Tudok házilag tortellinit-raviolit készíteni, de általáb… Tovább

0 megjegyzés: