2015. augusztus 16., vasárnap

Gnocchi sültpaprika-szósszal (vegán)

Új szelek fognak fújni a blogon, az eddiginél jóval több (a majdnem semminél nem nehéz többnek lenni) vegán recept lesz.

“Egyesek” – nem én, én még mindig kétpofára eszem a “mac and cheese”-t – allergiásak a tejfehérjére, úgyhogy némi kreativitással kell “újrakezdeni” / kezelni a főzést. Mert nyilvánvalóan nem főzök folyton kétfélét.

Úgyhogy ennek fényében: gnocchi vegán szósszal. A gnocchi nagyon gyorsan megfő, elég neki a sütőben a szószban töltött idő.

Címszavakban:
Sültpaprika – önmagában királyság, egy kis sültpaprika leves bármikor jöhet.
Kicsit megpirított barna csiperke – miért van egyáltalán fehér csiperke a boltban?
Bébispenót – mert nem is a spenótot utálom, csak a spenótfőzeléket :-)
és a gnocchi.
Csak jó lehet.

Hozzávalók

  • 3 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 50 dkg gnocchi (1 csomag)
  • 30 dkg barna csiperke, felszeletelve
  • 1 csésze bébispenót (jól teletömködött csésze)
  • 18 dkg sült kápia paprika (a paprika sütéséről)
  • 3 dl rizstej
  • 20 g olaj + kb. 1 evőkanálnyi a gombához
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • só, bors
  • corn flakes a tetejére

Egy teflonserpenyőben felhevítek kb. 1 evőkanál olajat. Hozzáadom a gombát nagy lángon addig sütöm, amíg elpárolog alóla az összes nedvesség, amit sütés közben ereszt, és elkezd megpirulni, majd félreteszem. A rizstejet összeturmixolom a sültpaprikával. Egy fazékban közepes vagy annál kicsit melegebb lángon felhevítek 20 gramm olajat, és pár perc alatt üvegesre sütöm benne a fokhagymát. Hozzáadom a lisztet, és pár percig együtt sütöm. Fokozatosan hozzáadom a paprikás rizstejet, és folyamatos keverés mellett felforralom (gyakorlatilag egy fokhagymával és sült paprikával dúsított vegán besamelt főzünk).

Sózom, borsozom, belekeverem a kakukkfüvet, és pár percig főzöm. Belekeverem a sült gombát, a bébispenótot és a gnocchit. A sütőt előmelegítem 200 fokra, és előveszek egy kb. 20x20-as sütőtálat. A paprikaszószos gnocchit a sütőtálba kanalazom, a tetejére corn flakes-t szórok, és addig sütöm, amíg a szósz bugyogni kezd (kb. 15 perc).

Tálalás előtt pár percig hűlni hagyom.

Étvágytól és a fogások számától függően 2-4 adag.

0 megjegyzés: