2015. szeptember 27., vasárnap

Gofri édesburgonyával (tejmentes)

Nem sok látszik belőle a képen, de így néz ki a fehérre festett parafa padló :-)

De nem a padlóm a lényeg, hanem ami a tányéron van: édesburgonya pürés gofri, édesburgonya-krém (erről később külön posztban fogok megemlékezni) és  az egész tetején egy folyós sárgájú tükörtojás. Bajnokok reggelije (hétvégén) vagy esetünkben vacsorája. Hétközben nincs időm komolyan reggelizni, hétvégén pedig nincs kedvem, mert összecsúszik az ebéddel – hát igen, nem vagyunk korán kelők. Úgyhogy marad a breakfast for dinner – vacsorára kell megcsinálni a molyolósabb reggeliket.

Az édesburgonyás gofri hozzávalói

  • 1 csésze* teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 2 újhagyma vékonyan felszeletelve
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 45 gramm olaj (ha nagyon ragad még mehet bele egy evőkanálnyi)
  • 1 csésze édesburgonya püré (hámozott, felkockázott édesburgonya megfőzve, majd burgonyanyomóval pürésítve)
  • 1/2 csésze szójatej (vagy rizstej, vagy ha nem szempont a tejmentesség sima tehéntej)
  • a sütéshez olaj

A lisztet, a szódabikarbónát, a cukrot és a sót egy tálba teszem és összekeverem. Hozzáadom a szójatejet, a tojást, az olajat és az édesburgonya pürét, és nagyjából összekeverem. Nem kell teljesen sima legyen, kisebb csomók maradhatnak benne. Végül belekeverem az újhagymát, és kiolajozott gofrisütőben megsütöm.

Valamilyen zöldségkrémmel (guacamole, édesburgonyakrém, padlizsánkrém…) és tükörtojással tálalom.

kb. 6-8 darab lesz belőle.

*1 csésze = 240 ml

Kapcsolódó bejegyzések

  • Rugelach Folytattunk a lányokkal némi eszmecserét rugelach ügyben, és mivel többeknek szétfolyt, egy extra lépést iktattam be, hogy ne járjak így (sikerült szépen formázott rugelach-ot sütni, szóval hurrá). És persze átnéztem több re… Tovább
  • Perecbundás csirke mézes-mustáros mártással Újabb recept a márciusi GoodFoodból, amin kicsit változtattam csak – combfilét ajánl hozzá, én inkább mellből csináltam, most az volt a szimpatikusabb, és a mártás kapott egy joghurtos/kefires alapot.A köret répa-burgonya tó… Tovább
  • Gombás frittata Új szakácskönyvek, új főzős újság, és most időm is van végre egy kicsi, úgyhogy visszatértem a konyhába! :-)Az egyik szerzeményem Martha Stewart “birodalmából” származik: “Power Foods: 150 Delicious Recipes with the 38 Healt… Tovább
  • Spenótos pite …illetve ha hű akarok maradni az ihletadóhoz, akkor halálpite. Bár ebbe nem kevert senki gyilkos csomorikát. Nálunk a polcon néhány témára korlátozódnak a könyvek: szakácskönyvek (naná!), sci-fik, a klasszikus fajtákból, í… Tovább
  • Tönkölylisztes-kókuszos amerikai palacsinta A – jó ideje – szokásos recepten változtattam egy kicsit.Jó ideje teljes kiőrlésű tönkölylisztből csináljuk, most pedig a liszt harmadát kókuszreszelékre cseréltem. Hozzávalók 4 dkg kókuszreszelék 8 dkg teljeskiőrlésű tönkö… Tovább

0 megjegyzés: