2015. szeptember 10., csütörtök

Reggeli tojás és burgonya egytál–”Végigfőzni a Meatless-t”

Az eredeti neve potato and zucchini hash, nem tudom, hogy lehetne ezt legjobban lefordítani, jobb híján reggeli tojás és burgonya (krumpli, na) egytál lett belőle.

A lényeg: egy serpenyőben megpirítunk néhány zöldséget, és folyós közepű tükörtojással tálaljuk. Egy kis változatosság hétvégi reggelire, vagy hétköznapi vacsorára.

Hozzávalók

  • egy közepes / két kisebb krumpli, megpucolva, elnegyedelve, majd vékony szeletekre vágva
  • 1 kis cukkini (kicsi = 15 cm alatti, ha nem ilyen kicsi a cukkini, akkor 12-15 centi elég belőle), szintén hosszában negyedelve, és felszeletelve
  • 1 közepes hagyma, elfelezve és vékonyan felkarikázva
  • 1 evőkanál + 1 teáskanál olívaolaj
  • só, bors
  • 1-2 tojás

Egy nagyobb teflonserpenyőben közepesnél kicsit nagyobb felhevítek egy evőkanál olajat. Hozzáadom a krumplit és a hagymát, sózom, borsozom, és gyakori keverés mellett kb. 15 percig sütöm. Akkor jó, ha a krumpli majdnem teljesen puha és itt-ott kezd megpirulni.

Hozzáadom a cukkinit, kicsit lejjebb veszem a hőfokot és 5-10 perc alatt, szintén gyakori keverés mellett készre sütöm.

Közben egy kisebb serpenyőben a maradék olajon megsütöm a tojást / tojásokat. Tálaláskor a krumplis keveréket elosztom két tányérra (nagyon éheseknek egy tányérra). Ráteszem a tojást, sózom, borsozom, és azonnal tálalom.

1 nagy adag lesz belőle. (vagy két kisebb, akkor mindenképp két tojás kell hozzá :-))

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kókuszos palacsinta Gyorsan elkészíthető reggeli, mivel a tésztát nyugodtan összekeverhetjük este, lefedve a hűtőben semmi baja sem lesz reggelig. Egy nagy serpenyőben pedig hármat-négyet lehet egyszerre sütni, így amíg elkészül a kávé, meg l… Tovább
  • Spárgás avokádókrém Az avokádókrémet még „magában” is nagyon szeretem, szoktam is elég gyakran készíteni, de így a tavasz legjobb zöldségével, spárgával kiegészítve valami fenomenális. Csodálatosan „zöld” íze van, és a tejföltől és a mogyoróv… Tovább
  • Pains au chocolat Pains au chocolat , azaz csokoládés francia zsömle, hajtogatott vajas kelt tésztából. Mazsolával is készülhet, akkor pains aux raisins, a tésztája egyébként megegyezik a croissantéval, és Franciaországban a sütőből frissen… Tovább
  • Kakukkfüves-sajtos muffin Az ilyen sütemények miatt irigylem az angolok ötórai teáját, lenyűgöznek a könyvek leírásai a forró teáról, a tejszínes süteményekről, az uborkás- és lazacos szendvicsekről és a sütőből frissen kivett muffinokról. Ha valah… Tovább
  • Hajtogatott kakaós kiflik Frissen a sütőből kivéve a legjobb, de a rengeteg vajas-kakaós krémnek köszönhetően másnapra sem száradnak ki ezek a hajtogatott-élesztős tésztából készülő kiflik. A tésztából szerintem nem érdemes kevesebbnek nekiállni, n… Tovább

0 megjegyzés: