2009. április 2., csütörtök

Gombával töltött palacsinta

gombaspalacsinta1

Gombára és palacsintára vágytam, triviálisnak tűnt, hogy a hortobágyi húsos palacsintát fogom megtekerni, és hús helyett gombával készítem el.

Hozzávalók:

a palacsintához:

  • 1 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 dl buborékos víz
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál olaj

a töltelékhez:

  • 25 dkg csiperke (barna lehetőleg)
  • 1 fej hagyma
  • pirospaprika
  • liszt
  • só, bors
  • 2 dl 20%-os tejföl

A tészta hozzávalóit mixerrel simára keverem, ha szükséges öntök még bele buborékos vizet, és vékony palacsintákat sütök. A hagymát és a gombát apróra vágom. Kevés olajon megpárolom a hagymát, félrehúzom, ha kicsit hűlt hozzákeverek két teáskanálnyi pirospaprikát. Visszateszem a tűzhelyre, beleteszem a gombát, megsózom, kevés vizet öntök alá, és fedő alatt pár perc alatt megpárolom. Szűrőkanállal kiszedem a gomba nagy részét, és félrerakom. Két evőkanál lisztből, a tejfölből, és kevés vízből habarást késztek, és besűrítem vele a visszamaradt paprikás gombás szaftot. Ha szükséges, még sózom, borsozom. Simára turmixolom, és egy-két evőkanálnyit a gombához keverek. A palacsintákat megtöltöm a gombával, és a tejfölös-paprikás szósszal nyakon öntöm.

6 darab lett belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Karfiolos tészta Hűtő- és kamratakarítás jegyében született ez az étel, egy kis maradék tészta, szalonna, karfiol és tejföl… Szerintem nagyon jó lett, de én az összes szalonnás-zöldséges tésztának nagy rajongója vagyok. Kénytelen vagyok el… Tovább
  • Mustáros sonkás csiga A fodrászomtól van a recept, annyit változtattunk rajta, hogy nem tömény mustárral kentük meg a leveles tésztát, hanem mustár-tejföl keverékkel, mert nem vagyok nagy mustár-rajongó. Persze, aki szereti a mustárt, próbálja … Tovább
  • Sajtos-tejfölös pogácsa Valami miatt nem szoktam pogácsát sütni. Nincsen semmilyen konkrét indoka, így alakult. Pedig szeretem a pogácsát, türelmem is van a hajtogatós dolgokhoz. Mindenesetre most megtört a jég, sós süteményt akartam vinni másnap… Tovább
  • Taco sertéshússal Többször készítettem már tacot, volt marhahúsos, és csirkés is, ez most nem csak a felhasznált húsban különbözik azoktól, hanem abban is, hogy a sütőben melegítettem meg, és a sajtot ráolvasztottam, nem csak hidegen rászór… Tovább
  • Feketebab-chili Vettem egy kiló száraz fekete babot, amiből azt hiszem, elég sokféle ételt ki fogok tudni próbálni. Először egy vegetáriánus chilit készítettem, így akár böjtre is kiváló, de aki nem bírja hús nélkül megenni, tegyen bele e… Tovább

0 megjegyzés: