2009. április 28., kedd

Spárgás spagetti

spargasspagetti1

Végre itt a tavasz és a karalábé mellett megérkezett a másik időszakos örömforrásom a spárga. Nagy kár, hogy olyan rövid a szezonja, mert a szétfőzött konzerv (üveges) azért nem ugyanaz…

Hozzávalók:

  • 50 dkg spárga (szerintem a zöld jobban néz ki)
  • 20-25 dkg darált sertéscomb
  • 40 dkg spagetti
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 dl tejszín
  • 0,5 dl fehérbor
  • petrezselyem
  • só, bors
  • kakukkfű
  • szerecsendió
  • 1 teáskanál citromlé
  • parmezán
  • 1 evőkanál olívaolaj

A spárgát megtisztítom, és kb. 3 cm hosszú darabokra vágom. Felteszek vizet melegedni. Egy edényben felhevítem az olajat, átforgatom rajta az apróra vágott hagymát. Miután üvegesre párolódott, hozzáadom a darált húst, és kifehéredésig pirítom. Kicsit megsózom, aláöntöm a bort, és lefedve párolom. Ha a víz felforrt, beleteszem a tésztát és a spárgát. Lefedve 8-10 percig főzöm (spagetti útmutató). Közben hozzáadom a húshoz a tejszínt, 1-2 csipet szerecsendiót, és 3-5 csipet kakukkfüvet és egy teáskanál citromlevet. Ha túl sűrű lenne a mártás, a spagetti főzővizével lehet hígítani. Végül egy csokor összevágott petrezselymet és egy kevés parmezánt adok a húshoz és összekeverem a leszűrt tésztával.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Penne tejszínes gombával Ez az, amikor a ‘zuram’ megfőzi helyettem/nekem a vacsorát, mert én már csak punnyadni tudok (és a kanapéról vezényelni szóbeli segítséget nyújtani). Ééééédi :-) Hozzávalók: 30 dkg penne 50 dkg gomba … Tovább
  • Pilóta cupcake aka minitorta/muffin… … azaz “oreo cupcake” magyar módra. Egy ideje szemeztem már ezzel az amerikai blogokon rendre szembejövő süteménnyel, de nálunk nehéz hozzájutni (és akkor is meglehetősen drága), most pedig nem érzek magamban affinitást arr… Tovább
  • “Icebox cake” aka “hűtő süti”Nyilvánvalóan túl sok amerikai food blog-ot olvasok (és végképp túl sokat nézem az apartment therapyt, és azon belül a thekitchn-t), aminek az eredménye a rajongásunk a ‘mac’n’cheese meg a hamburger meg a chocolate chip cooki… Tovább
  • Stroganoff csirke Finom meg egyszerű, de azt hiszem nem lesz gyakori vendég nálunk, mert a savanyúság-allergiám a jelek szerint növekvő tendenciát mutat, és már az egy adagba jutó 1 ecetes uborka és pár szem kapribogyó is soknak bizonyult. Á… Tovább
  • Csirkemellfilé sajtmártással és sütőtökös rizzsel Itt az ősz, megjelentek a dísztökök, a sütőtökök, és a babákat már téli anorákban, sapkában és a babakocsira szerelhető védőizében sétáltatják. Mintha legalábbis –10 fok lenne. Nekem meg kardigánt kellett húzni reggel. Réme… Tovább

5 megjegyzés:

MGL írta...

Szép lett, és biztos finom is...most nyeltem kettőt...na jó hármat-a spárgát én is szeretem...de tésztát nem ehetek ugyanis fogynom kelllllllll, ezért mindíg éhes vagyok:)))

Lilla írta...

5 dkg durumtésztából sem fér bele? az nagyon fogyi-adag már. én 10 dekákat tolok....

MGL írta...

...na már most 5 dkg beleférne...de nem bírok leállni!nem megy...ezért neki sem kezdek. Ha pizzát eszem 5 évben 1 alkalommal akkor xxl...az a rosszúl léthez vezet, és akkor érzem magam jól-akkor persze rosszúl vagyok, nem kapok levegőt és mentőért könyörgök...szóval az én hibám...tudom, de nem bírok leállni a tésztával

Wise Lady írta...

Nagyon tetszik ez a fotó is.

Lilla írta...

köszi. bár lenne türelmem a fényképezéshez.