2009. május 24., vasárnap

Habcsók

habcsok1

Már volt 4 tojásfehérjém a fagyasztóban, nem akartam a csokis kekszből maradó 3-at is betenni (icipici az egész, és ne tojásfehérjével legyen tele). Úgyhogy a legegyszerűbb tojásfehérje-felhasználási módhoz folyamodtam: habcsókot sütöttem. Amúgy is kigondoltam, hogy itt az eperérés, ’eton mess’-t fogok csinálni. Ahhoz, pedig kell 1-2 darab. Egyszerűbb sütni egy adagot, mint cukrászda után rohangálni és venni.

habcsok2

Hozzávalók:

  • 3 szobahőmérsékletű tojásfehérje
  • 18 dkg porcukor
  • 1 csomag vanillincukor/ pár csepp vanília-kivonat
  • 1,5 evőkanál keményítő
  • 1 teáskanál ecet (5%-os alma vagy fehérborecet)

A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverés). A tojásfehérjét félkeményre felverem. Apránként hozzáadom a porcukrot, akkor jó, ha a hab kemény és fényes. Végül alacsonyabb fordulaton belekeverem a vanillincukrot/vanília-kivonatot, az ecetet és a keményítőt. Egy tepsit kivajazok-lisztezek, és egy evőkanállal kupacokat teszek a habból. Lehet persze habzsákkal is formálgatni mindenfélét. Beteszem a sütőbe, leveszem a hőmérsékletet 150 fokra, és fél órát sütöm. A fél óra elteltével kikapcsolom a sütőt, és újabb fél óráig szárítom, de bent lehet hagyni addig, amíg teljesen kihűl a sütő.

1 tepsinyi adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Cukkínis-sajtos lepény A cukkíni az egyik kedvenc zöldségem. Az eredetét homály fedi, egyes források szerint Közép-Amerikából származik, de Kolumbusz és a követői nem hozták át Európába. Mások szerint valamelyik mediterrán országban keresztezték… Tovább
  • Töltött burgonya Nagyon utálom a mindenféle töltött-rakott ételekben, hogy rengeteg edény és macera elkészíteni a legtöbbet. Külön-külön ezt-azt megfőzni/megpárolni, aztán összerakni, megsütni. Akár több óra főzőcskézés, és az eredmény csa… Tovább
  • Sonkás kosárkák Pár szelet sonka felhasználásával nagyon finom vendégváró falatokat süthetünk. Nem csak mozzarellából lehet készíteni, más nem túl zsíros sajt is megfelel (éppen elég zsír van ebben a süteményben, igazán felesleges, hogy m… Tovább
  • Spárgás-gombás pite Újabb spárgás fogás, ezúttal fehér spárgából. A fehér spárgát a napfénytől elzárva, takarva nevelik, ezért nem alakul ki benne klorofil. Hátránya, hogy gyorsabban szárad ki, az egészet meg kell pucolni, és kevesebb értékes… Tovább
  • Húsvéti saláta Ha valaki nem szeretné a tejszínes torma-sonka-kalács hármassal hizlalni magát (én pl.), a húsvéti ízekből mégsem akar kimaradni. Végre itt a tavasz, megjelent a friss retek, újhagyma és társaik, használjuk ki és fogyasszu… Tovább

0 megjegyzés: