2009. május 2., szombat

Póréhagyma krémleves

porehagyma1

Egyszerű és nagyszerű. Mindössze 5 hozzávaló (+ a 6. a víz). Jobban szeretem a krémleveseket, mint a hagyományos darabos verziókat. Szerintem több lehetőség van bennük, mint a magyar módra pirospaprikával fűszerezett ételízesítőzött egyen-löttyökben, amit a legtöbben levesnek hívnak.

Hozzávalók:

  • 1 jó nagy vagy 2 közepes póréhagyma
  • 1 közepes burgonya
  • 1 evőkanál olaj
  • tetszőleges levesbetét

Az olajon átforgatom az apróra kockázott burgonyát és a karikákra vágott póréhagymát. Felöntöm kb. 5 dl vízzel, megsózom, lefedem és puhára főzöm. Miután megfőttek a zöldségek, félrehúzom, kicsit hűlni hagyom, simára turmixolom, és hozzáöntök még 5 dl vizet. Felforralom, megsózom, ha még szükséges, és tetszőleges levesbetéttel tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csirkés újhagymás pite Könnyű nyári egytálétel, nem igényel hosszas, izzasztó konyhai tevékenykedést. A tűzhely mellett keveset kell vele állni, a sütőben meg elvan magában. A réteslappal készülő ételek általában csak frissen jók, ez azonban – m… Tovább
  • Töltött burgonya Nagyon utálom a mindenféle töltött-rakott ételekben, hogy rengeteg edény és macera elkészíteni a legtöbbet. Külön-külön ezt-azt megfőzni/megpárolni, aztán összerakni, megsütni. Akár több óra főzőcskézés, és az eredmény csa… Tovább
  • TócsniA tócsnit minden megyében máshogy hívják, szerintem ennek az ételnek van a legtöbb neve. A teljesség igénye nélkül: tócsni, toksa, macok, cicege, tócsi, lapcsánka, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, h… Tovább
  • Zöldséges lepény Beléptem a quiche sütők táborába. Igazán csinálhattam volna eddig is, nem tudom, mi tartott vissza. Érdemes a szezonális zöldségekből készíteni. Én most ennél sokkal lustább voltam, a piac helyett csak a fagyasztóig mentem… Tovább
  • Barackos gombóc Igazi klasszikus – amit nagyon-nagyon nem szeretek. Anyámnál mindig van a fagyasztóban felezett magozott sárgabarack, így egész évben bármikor lehet barackos gombócot főzni. A fagyasztó-leolvasztás közeledtével pedig egész… Tovább

0 megjegyzés: