2009. május 16., szombat

Spárgás-gombás pite

spargaspite1

Újabb spárgás fogás, ezúttal fehér spárgából. A fehér spárgát a napfénytől elzárva, takarva nevelik, ezért nem alakul ki benne klorofil. Hátránya, hogy gyorsabban szárad ki, az egészet meg kell pucolni, és kevesebb értékes tápanyag van benne. Lágyabb, kevésbé erősebb íze van. A zöld spárga többek között klorofilban gazdag, és elég a spárgasípok alsó részét meghámozni. Szerintem jobban is mutat az ételekben a színe miatt. Létezik egy harmadik típus a lila spárga, de ahhoz csak pár helyen lehet hozzájutni, nincs tele vele minden piac.

Hozzávalók:

  • 1 csomag (45 dkg) leveles tészta
  • 50 dkg spárga
  • 1 fej hagyma, vagy egy köteg újhagyma
  • 25 dkg gomba
  • 4 dkg vaj (2 kanál olaj)
  • 4 dkg liszt
  • 3,5 dl tej
  • petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • só, bors
  • 2 kanál olaj

A spárgát megtisztítom, kb. 3 cm-es darabokra vágom és 8-10 percig főzöm, majd leszűröm. Kb. 2 kanál olajon átforgatom az apróra vágott hagymát, és a szeletekre vágott gombát. Sózom, borsozom, a fokhagymával ízesítem, és a keletkező vizet elforralom alóla. Miután a gomba is megpuhult, hozzákeverem a spárgát. A vajból, lisztből és tejből besamelt főzök. Hozzákeverem a gombához, és egy csokor apróra vágott petrezselyemmel fűszerezem. A leveles tésztát kinyújtom, és kibélelek vele egy 26 cm-es kapcsos tortaformát (a tésztából a tetejére is kell jusson, én azt darabokból szoktam kirakni) vagy egy hasonló méretű tepsit. Belekanalazom a tölteléket, befedem a maradék tésztával. Megkenem a felvert tojással, egy villával megszurkálom, és előmelegített sütőben, 200 fokon megsütöm. (Akkor jó, amikor a teteje már szépen megpirult).

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Serpenyős pizza spárgával – “Végigfőzni a Meatless-t” A képen olyan kis jellegtelen valami, pedig igazi nagyágyú – minimális energia befektetés és maximális boldog nyammogás. Levi azt mondta, hogy fel kell vennünk az állandó repertoárba – és ezt nem mondja bármire, úgyhogy... K… Tovább
  • Tagliatelle spárgával és gorgonzolával Azt hiszem utolsókat rúgja a spárga-szezon, mert elég sok erőfeszítésembe telt, mire találtam zöld spárgát (és már nagyon benne vagyunk a júniusban…). Annyira meg nem vagyok kétségbeesett, hogy fehéret vegyek. Azt hiszem egy… Tovább
  • Tagliatelle spárgával Nagyon gyors recept, spárga, tészta, parmezán. szerintem ez már eleve csak jó lehet. (a tészta nem elírás, nálunk 5-6 dkg száraztészta az adag) Hozzávalók: 50 dkg zöld spárga pár szem aszalt paradicsom 12 dkg tagliatelle (… Tovább
  • Spárga-répa saláta – “Végigfőzni a Meatless-t” Némi citromos öntet, nyers sárgarépa és zöld spárga. Tiszta tavasz. :-) Hozzávalók: 2-3 sárgarépa 1 csomag (500 g) zöld spárga 1 lilahagyma menta (vagy petrezselyem) só, bora 2 evőkanál olívaolaj 1 evőkanál citromlé A… Tovább
  • Réteslapba tekert spárga Kevés hozzávaló, tényleg pár perc az egész, és lehet vele villogni. :-)Előételnek szerintem elég sok főre elég ez az adag, mi vacsorára ketten eltüntettük az egészet. Több fogás esetén szerintem fejenként 2-3 spárgával érdem… Tovább

0 megjegyzés: