2009. július 20., hétfő

Meggyes crumble

crumble2

Az angolszászok egyik kedvelt desszertje a crumble. Egy nagyobb piteformába (vagy több kisebbe, ha úgy szeretnék tálalni) gyümölcsöt szórnak, egy egyszerű omlós tésztát morzsolnak rá, és megsütik. A puha sült gyümölcsöt nagyszerűen kiegészíti a ropogós tésztamorzsa. Ezt a tésztát lehet darált mogyoróval vagy mandulával turbózni. Én egy nagyon egyszerű, zabpelyhes változatot tanultam az egyik, Amerikát is megjárt barátnőmtől (aka dr. Julcsi). Némi msn-es útmutatással öcsinek is sikerült megcsinálnia.

Hozzávalók:

  • meggy (ezt nem mértem, egy nagy piteformába 1-2 rétegnyi legyen)
  • 2 evőkanál keményítő
  • ízlés szerint cukor
  • ízlés szerint fahéj

a tésztához:

  • 1 csésze zabpehely
  • 1/2 csésze liszt
  • 1/3 csésze barnacukor
  • 6 evőkanál vaj vagy margarin

A kimagozott meggyet egy szűrőben kicsit állni hagyom, hogy némi lé lecsöpögjön róla, majd összekeverem a keményítővel, a cukorral, és a fahéjjal. A tészta hozzávalóit összemorzsolom (morzsa legyen, ne egy sima omlós tészta), és a sütőt előmelegítem 180 fokra. A meggyet elegyengetem egy piteforma alján (nem kell kivajazni a sütőtálat), és rákanalazom a morzsát. Addig sütöm, hogy a teteje egy kis színt kapjon. Langyosan, tálkákba szedve tálalom.

A tálkák méretétől függ, hogy hány adag lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gesztenyés keksz Második recept és egyben második keksz Stahl Judit gyors édességek könyvéből (az első itt). Az én kekszeim kicsit amorfok lettek, mert nem volt itthon elég nagy lyukú cső a habzsákhoz, és a szép szabályos csillagok helyett … Tovább
  • Aranygaluska Eltérő, hogy ki melyik részét preferálja az aranygaluskának, van, aki a tetejét, más az alját-szélét, én pedig a közepét szeretem a legjobban. Jó a ropogós teteje is, a pirult dió is finom a széleken. De a legeslegjobb a csu… Tovább
  • Aranygaluska II. + valami olyasmi Megkívántam az aranygaluskát, meg úgy általában a diót, Levi viszont minden olajos magra allergiás, úgyhogy neki kreáltam valami “hasonlót”, mazsolás-fahéjas galuskát kapott vanília-öntettel.A kelt tésztában a liszt harmadát… Tovább
  • Mogyorós csokoládé (aka snickers) torta Dokinál láttam ezt a Rachel Allen remekművet, és rögtön bekerült az akarom-azonnal-akarom-most kategóriába. Kicsit sok benne a technológiai a szünet, de most amíg ilyen hideg van, egy erkély birtokában ezek erősen rövidíth… Tovább
  • Lime-os kocka Nem szoktam Martha Stewart-tól főzni, elveszi a kedvemet a sok furcsa mértékegység, és sokszor nem túl hízelgőek a kommentjei, de ez a sütemény nagyon szimpatikus (na jó inkább ‘must have’) volt, kevés hozzávalóból áll, kev… Tovább

0 megjegyzés: