2009. július 26., vasárnap

Zöldborsós quiche

borsosquiche1

Friss zöldborsó, sajt szalonna… A szalonnát kicsit ellensúlyozandó részben teljeskiőrlésű lisztből készítettem az omlós tésztát. Érdekes plusz ízt adott hozzá, aki szeretné kipróbálni, de nem biztos benne, hogy tetszene-e neki, próbálja ki úgy, hogy csak a liszt harmadát cseréli ki teljeskiőrlésű búza- vagy rozslisztre.

borsosquiche2

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 24 dkg liszt (nekem a fele teljeskiőrlésű volt, de lehet az egész finomliszt)
  • 12 dkg vaj/margarin
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 30 dkg tisztított zöldborsó (pucolás előtt kb. kétszer ennyi volt a tömege)
  • 15 dkg kolozsvári- vagy császárszalonna
  • 3 tojás
  • 3 dl tejszín
  • 1-2 maréknyi reszelt sajt
  • petrezselyem
  • só, bors

A tészta hozzávalóit kevés hideg vízzel gyorsan összegyúrom, és fóliába csomagolva a hűtőbe teszem, amíg a többi dologgal elkészülök. A szalonnát felvágom, és kisütöm, miután megpirult mellédobom a zöldborsót és pár percig együtt pirítom. 1-2 perc után kikapcsoltam a tűzhelyet, és lehúztam a serpenyőt, elég volt a borsónak az a meleg, ami a serpenyő aljában raktározódik. A tojásokat villával felverem, hozzákeverem a tejfölt, a reszelt sajtot, a petrezselymet, és kicsit megsózom, borsozom. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tésztával kibélelek egy pite- / tortaformát / tepsit, és 10 percig elősütöm. Utána beleöntöm a borsót és a szalonnát, elegyengetem, és a tetejére kanalazom a tojásos tölteléket. Kb. 30 percig sütöm (vagy amíg színt kap a teteje – nem kell sötétre süljön).

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Cukkinis-baconös tészta A soron következő cukkini adag. A kész ételen nem látszott, de most csíkos (görögdinnyére emlékeztető) cukkínikhez jutottam hozzá. Amire kíváncsi vagyok, az a sárga, hogy más-e az íze, de azt még sehol sem láttam, lehet, h… Tovább
  • Fetás-baconos sült tészta Szeretek főzni, de nem szeretek (mindig) a konyhában tölteni napi több órát. A tésztaételeket ezért is szeretem, mert változatosan és gyorsan el tudom őket készíteni. Ritkán választom a sütőben összesütött változatokat, me… Tovább
  • Zöldborsóleves csirkehússal Nagyon sokáig kell főzni, de megéri. Annyit tudok hozzáfűzni, hogy: a hétvégén új kedvenc levest avattunk. Ez szerintem mindent elmond. Hozzávalók: fél csirkemellfilé 30 dkg mirelit zöldborsó 1 fej hagyma 4 s… Tovább
  • Spárgás-szalonnás penne Volt némi maradék spárgám és kolozsvári szalonnám (mi más…). Nem túl meglepő módon tésztaszószt ütöttem össze belőlük. Szerintem képes lennék heti hétszer tésztát enni mindenféle szószokkal. Persze durumtésztát, nincs benn… Tovább
  • Sütőtökkrémleves Kivételesen fakanalat ragadtam két csomópont között. Szokás szerint alig használtam fűszert, a tök és a szalonna tökéletes párost alkotnak, nekem nem hiányzik közülük egy harmadik résztvevő. Hozzávalók: 1 … Tovább

0 megjegyzés: