2009. december 2., szerda

Sütőtökös lepény

lepeny1

Ismét egy hétközbeni minimál-sütés, csak megpakoltam az előre nyújtott leveles tésztát, betoltam a sütőbe, és fél óra alatt elkészült a vacsora. Erre is igaz az, ami az összes hasonló ételre, hogy kis adagban előételként is megállja a helyét. Nem mértem a tököt, egy icipici kb. 1 kilós sütőtököm volt, de nem kellett az egész, három kis darab maradt belőle, amit megsütöttem utána.

Hozzávalók:

  • 1 csomag (50 dkg-os) előnyújtott leveles tészta (kb. 3-4 mm vastag lapok)
  • sütőtök
  • kb. 15 dkg feta
  • bors (só)

A sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeveréssel), és két tepsit kibélelek sütőpapírral. A leveles tésztát kb. 10x10-es négyzetekre vágom, és a tepsibe teszem. A sütőtököt félbevágom, kiszedem a magházát, és 4-5 mm vastag szeleteket vágok belőle. A szeleteket meghámozom, egy rétegben a tésztára teszem, kicsit megborsozom, és 10 percig sütöm. Közben kockákra vágom a fetát, kiveszem a tepsiket a sütőből, a fetát elosztom a tészta tetején, és még 15 percre visszateszem sülni.

12 darab 10x10 cm-es lepény lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Rántott palacsinta Macerás, és hizlal is, de azt mondom megérte. Nem lesz állandó vendég a konyhámban a rántott palacsinta, az előbb felvázolt okok miatt (és azért is, mert sok mosatlannal jár), de amikor nagy ritkán megkívánom, inkább ittho… Tovább
  • Padlizsánkrém – vinete Hogy egészen pontos legyek: erdélyi padlizsánkrém. Az anyámtól tanult változat meglehetősen minimalista, de kár lenne fokhagymával, vagy ennél több hagymával elrontani a padlizsán zseniális füstös ízét. Ez is olyan, mint a… Tovább
  • Töltött grillezett gomba III. Töltött gomba - már megint… Sok lehetőség rejlik benne, és minimáliskonyhai erőfeszítés igényel (pláne, hogy a nincs kedvem főzni napokon segít ‘az embör’). Vannak napok, amikor ez a legelső szempont a főzésnél. Mi tart a … Tovább
  • Nachos fekete babbal Elvileg előétel – akkor szerintem 4 főnek is elég, mi ketten ettük vacsorára. Nagyon jól csúszik mellé a sör… Ideális vendégváró, a babot korábban is meg lehet főzni (sőt, konzervből is lehet készíteni, bár én még nem látt… Tovább
  • Joghurtos padlizsán A padlizsánnal nem vagyunk túl jó barátok, egy kezemen meg tudom számolni, hányszor sikerült egymásba futnunk: muszaka (rémes volt), darált hússal töltött cannelloni (nagyon jó), anyám erdélyi padlizsánkréme (utolérhetetle… Tovább

2 megjegyzés:

Felhőlány írta...

De jó! Amíg ajándékokat gyártok este, el is készül! :) Illetve hát a tök meghámozása nagy feladat lesz... de edzésben vagyok a birsalma után... :))) Köszi!

Lilla írta...

szeletekre vágva szerintem már nem nehéz hámozni. meg nem is kell hozzá nagyon sok :-)