2010. április 9., péntek

Vaníliás keksz

keksz2

A borkorcsolya általában sós süteményt jelent, ez a keksz azonban kivétel. Nem csak teához és kávéhoz illik, hanem borhoz is. Hidegben forralt borhoz – bár hideg talán már nem lesz túl sokszor, ez az adag egy korábbi forralt borozáshoz készült.

Hozzávalók:

  • 7 dkg cukor (vaníliarúddal illatosított, vagy legyen egy része vanillincukor)
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 7 dkg liszt
  • 1 kávéskanál vanília kivonat
  • a tetejére kristálycukor

Előveszek két fazekat: egy kisebbet (1 literes elég) és egy nagyobbat. A kicsit a nagyra teszem, és annyi vizet öntök a nagyba, hogy a másik éppen ne érjen bele. Leszedem a kisebbiket, elkeverem benne a cukrot, a tojásokat és a vanília kivonatot, és közben felforralom a vizet. Miután a víz felforrt, lehúzom a tűzhelyről, fölé teszem a kisebbik edényt, és habverővel 10 percig keverem a tojásos masszát. Ezután leveszem a forró vízről, és még 5 percig keverem, kézzel vagy esetleg géppel (nekem 1 karos habverőm van – azaz pont úgy néz ki a szára, mint a kézi habverő, ez megfelelő volt, nem tudom, hogy a hagyományos is jó-e ehhez). A végére ki kell világosodjon, és sűrű habbá kell váljon. Két-három részletben beleszitálom a lisztet, és homogén masszává keverem. A habzsákra nagy lyukú fejet teszek, belekanalazom a masszát, és két sütőpapírral bélelt tepsibe kb. 2 cm átmérőjű korongokat nyomok (spirálból is ki lehet alakítani, szét fog folyni a tészta). Megszórom a tetejüket kristálycukorral, és szobahőmérsékleten 4-5 órát pihentetem. Előmelegített sütőben, 150 fokon, 20 perc alatt megsütöm.

2 tepsinyi lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Burgonyafánk Nem olyan régen bevillant, hogy ez az egyik gyermekkori ízem. Ha nagyobb mennyiségű krumplipüré maradt, ez készült belőle vacsorára. Nagyon gyorsan sül, ezért nem is szív magába sok olajat, ketchupbe tunkolva átmenet a vac… Tovább
  • Kukorica lepénykék grillezett paradicsommal Érdemes kipróbálni a paradicsom grillezését más ételekhez is, különösen koktélparadicsomból készítve néz ki igazán jól. A nyersen saláta szerepét betöltő paradicsom a sütéstől nagyszerű köretévé válik a grillezett húsoknak… Tovább
  • Mogyorós gofri – Gofri III. Külsőre nem sokban különbözik egyik gofri a másiktól, nehéz fényképen visszaadni az amúgy jelentős ízbeli különbségeket. Teljesen más ez a mogyorós, mint a pár héttel ezelőtti, kevés cukrot tartalmazó ropogós változat. A c… Tovább
  • Briós Ízre szerintem tökéletes lett, a látványon még lenne mit finomítani, nem lett szép fényes a teteje, de ezen nagyon könnyű segíteni: egész tojással kell megkenni, nem csak tojásfehérjével, ahogy én tettem. Frissen-melegen a… Tovább
  • Leveles tésztában sült camembert Nincs rá jobb szó: kalóriabomba – zsíros leveles tészta és 45% zsírtartalmú sajt egy kis lekvárral megfejelve. Tökéletes. Gyorsan elkészül, előre összeállítható, és könnyen lehet vele dicséreteket bezsebelni. Lehet áfonyal… Tovább

0 megjegyzés: