2011. március 24., csütörtök

Gofri VII.–csokidarabos gofri


Annyi jó gofri receptem van már, hogy nehéz eldönteni, melyik a legjobb. Azt hiszem mindig az aktuális. Ez is egy nem túl édes tésztájú, elég ropogós, és valami hihetetlenül “habos” változat. Még a csokidarabok nélkül is dobogós lenne, de azzal együtt már… A recept egyébként innen van, én annyit változtattam rajta (azon kívül, hogy a negyedét csináltam csak meg), hogy író (‘buttermilk’) helyett tejet raktam bele. Lehet trükközni, hogy a tejbe kevés citromlevet tesz az ember, és pár percig állni hagyja, vagy kever hozzá egy kis joghurtot. De egyszerűen tejjel is remek. Levi még kivit is pakolt az adagjára, én csak csokoládé-szósszal ettem, mert nem volt itthon kedvemre való gyümölcs (nem is sikerült elérnem csak épp’ az öt egységet).
UPDATE – hála az USA-ban élő kuzinomnak: a ‘buttermilk’-et kaukázusi kefirrel lehet helyettesíteni. És tényleg, jobban kezelhető, sűrűbb lett tőle a tészta, a csokoládé-lencsék sem ragadtak le mind a tál aljára (ízre, minimális volt a különbség, megmaradt a ropogós külső és a habos belső).
Hozzávalók:
  • 1 csésze* liszt
  • 1/4 csésze csokoládé-lencse (kisméretű a jó, vagy összevágott csokoládé)
  • 1 csésze kaukázusi kefir (tej/író)
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg olvasztott vaj
  • 1 kávéskanál vanília-kivonat
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
*csésze = 2,5 dl
Egy tálban összekeverem a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, egy másikban pedig az olvasztott vajat, a vanília-kivonatot, a tejet és a tojást. A nedves hozzávalókat a szárazakhoz öntöm, addig keverem, amíg összeáll (nem baj, ha kicsit csomós). Végül belekeverem a csokoládé-lencsét, és vékonyan kiolajozott gofri-sütőben megsütöm.
2 fős adag (nekem 7 db lett, ami elég volt kettőnknek)

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mandulás-kávés szelet A női lapozón az egyik rendszeres olvasóm/kommentelőm, ’zizi’ kért gluténmentes, gyorsan elkészíthető sütemény receptet. Bevallom a glutén-diétában nem vagyok otthon, rákerestem, hogy mit kell ignorálni: búzát zabot, rozst… Tovább
  • Amarettis-csokoládés torta Egy régi Lajos Mari szakácskönyvben láttam vagy 15 éve az alapját ennek a receptnek, ami sokáig nem hagyott nyugodni, a hozzávalók között ugyanis a következő szerepelt: „15 dkg mogyorós csók” - az meg mi lehet? Most sem tu… Tovább
  • Csokoládés tekercs Vettem pár hete egy két kilós kenyérlisztet. Kenyeret nem sütök, ezért máshoz kell minél hamarabb elhasználni, mert december végén lejár. A múlt heti kandírozott gyümölcsös koszorú után most csokoládés tekercseket sütöttem… Tovább
  • Gránátalmás pohárkrém Ritkán veszek gránátalmát, nem is a leggyakrabban árult gyümölcs nálunk, úgyhogy ebben végül is semmi meglepő nincsen. Pedig sokoldalúan felhasználható, és én még felnyitni is szeretem, van abban valami csodálatos, ahogy a… Tovább
  • Londoni szelet Biztos mindenki ismeri a londoni-szeletet, nagymamák által is ismert, és sütött sütemény – omlós tészta lekvárral megkenve és diós tojáshabbal a tetején. Ezen kicsit változtattam, a diót kényszerűségből mogyoróra cseréltem… Tovább

7 megjegyzés:

Julia Wittner írta...

Lilla, a buttermilk, legalabbis az amerikai valtozat, a kaukazusi kefirre hasonlit a legjobban, porbald ki azzal is ha gondolod, kivancsi lennek a kulonbsegre.

Lilla írta...

köszi. ki fogom próbálni, lehet h pár napon belül, amíg friss az élmény.
:-)

Turák Kinga írta...

írót, mintha a sparban láttam volna!

szepyke írta...

Hát, jaaaaaaaj... ez a kép. Lilla, ez gyilkos, azzal a csokiszósszal...:))))

Lilla írta...

hát akkor rajta, próbáld ki :-) eperrel-csokiszósszal a legjobb

Szemi írta...

Hú, de guszta, viszem a receptet, és holnap ez lesz a reggelink! :)

Névtelen írta...

A cikk óta megnyílt a világ legjobb gofri bárja a dohány u. 39-ben található és hamarosan azt hiszem az oktogon és nyugati között nyitnak! 30 féle feltét kérhető, köztük friss gyümölcsök(pl. eper, kiwi, banán),igazi főzött fagyi, fehér milka csoki, nutella, és heti extrák is vannak (vienetta!!! és pl. m&m's csoki)... a gofri kelt gyöngycukros, karamelizálódott, kívül ropógos belül puha tésztájáról pedig inkább ne is beszéljünk....mert beülök az autóba hajnali egykor és eszem egy jót!!!(ja és hajnali fél2ig nyitva vannak!!!)