2010. december 8., szerda

Meggyes-mákos benyomott keksz

Még mindig thumbprint cookie :-) és még mindig nem untam meg. Van még pár kombináció a fejemben ezügyben. Ms Poppy közzé tett nemrégen egy felhívást, hogy süssünk-főzzünk könyvből.

Én meglehetősen gyakran szoktam könyvből/alapján alkotni. Aztán persze a legritkább esetben tartom be az utasításokat a-tól z-ig. Nem vagyok az a fajta, aki megáll 12-kor a hűtő előtt, hogy akkor mi is legyen az ebéd. Sőt igazából még szemlélődőként is idegesít ez kicsit. Négy négyzetméteres konyhával, pult alatti hűtővel (benne a 19 literes fagyasztóval) nem halmoz fel az ember friss cuccokból túl nagy mennyiséget, hogy jajj majd lesz belőle valami. Van azért pár előnye a kis lakásnak, rendet kell tartani (szerintem ebben nagyjából jók vagyunk), mert nincs hova elsuvasztani a dzsuvát – éppen csak nem látszik az ágyból a mosatlan edény a mosogatóban. Szelektálás, nincsen pince/tároló/gardrób stb. ahol a sok semmirenemjódeeltesszükmerthátha szarságot lehet kerülgetni. (Mondjuk anyám a 150 m2-en is nagy kidobó, nyilván számítanak a gének is.) És végül, ami a kiindulópont volt, rendszer kell a főzésben és a vásárlásban. Heti egy nagybevásárlással és részletes menütervvel nyomjuk, és meglehetősen jól beválik a dolog. És ehhez nekem kell a szakácskönyv armada.

Ezt a kekszet Lajos Mari 66 adventi sütemény című könyve alapján sütöttem, néhány változtatással. A lekvárt sütés előtt beletettem a mélyedésekbe (és szilva helyett meggyet használtam), valamint kisebb adag tésztával dolgoztam (a csökkentett mennyiséget fogom megadni). Több dolgot is megsütöttem már a könyvből, nagyrészt linzereket, de ebből tanultunk meg anyámmal piskótatekercset sütni. Klasszikusok vannak benne a narancsos fatörzstől, aprósüteményeken, habcsókokon át karácsonyi kelttésztákig. Szerintem hagyományos karácsonyi sütiskönyvnek kiváló.

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg vaníliás porcukor
  • 10 dkg darált mák
  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • meggylekvár

A puha vajat habosra keverem a cukorral, majd beledolgozom a  tojást. (a vajpuhításra rá szoktam kicsit segíteni a mikróban). Néhány részletben belekeverem a lisztet és a mákot, és kb. 30 percre beteszem a hűtőbe. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, és a sütőt előmelegítem 180 fokra. a masszából kis diónyi golyókat formázok, a tepsibe teszem, kicsit ellapítom és az ujjammal mélyedést nyomok beléjük. Sütés közben nőni fognak, legyen köztük elég hely (a maradék tésztát mindig visszateszem a hűtőbe). egy kiskanállal lekvárt teszek a mélyedésekbe és kb. 20 perc alatt megsütöm a kekszeket.

kb. 2,5 tepsinyi lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Fehércsokoládés-meggyes sütemény „Vasárnapra kell sütemény”, mivel ez fix és megváltoztathatatlan, ezért csak egy zöldséges-húsos levest szoktam elé főzni, hogy ne dudorodó pocakkal kezdődjön utána a hét. A magában is finom, tejcsokoládés kevert tészta és… Tovább
  • Meggyes túrókrém Ez teljesen egy hűtő-ürítős, dobáljunk bele mindent-ami-van-itthon desszert. Sütöttem egy adag habcsókot mert hétvégén „eton mess”-t akarok készíteni, minden más ebből-abból maradt. Azonnal el kell fogyasztani, hogy a habc… Tovább
  • Csokoládés-meggyes kosárkák Kelt tésztás recepteket nézegettem, és borzasztóan megkívántam valamilyen péksüteményt, lehetőleg leveles tésztásat – hát hiába a hasábburgonya mellett ez a másik gyengém. Mivel pékség nincs a közelben, a közértek pékáru k… Tovább
  • Meggyes-zabpelyhes szelet  Omlós tészta, lekvár és ropogós zabpelyhes morzsa, tökéletes reggelire egy tejeskávéval, vagy uzsonnára teával. Egy kicsit több edény kell hozzá, mint amit ideálisnak tartok, de egyszerű elkészíteni, nyugodtan be leh… Tovább
  • Meggyes tiroli rétes Nem vagyok egy nagy rétes készítő, szerintem még bolti lapból sem megfelelő a végeredmény/ráfordított idő_energia_bosszúság aránya. Van pár dolog, amit szerintem a lánygyermekek bosszantására találtak ki, az egyik ilyen a … Tovább

4 megjegyzés:

Ms. Poppy írta...

Én az ilyesfajta kekszeket ökörszemnek hívom, de ez csak nevezéktan kérdése.:) Mellesleg a fenti példány számomra eszményi: benne van minden, ami szeretek, legalábbis egy része.
Örülök, hogy csatlakoztál te is!
Abszolút igazad van a felhalmozásról írtakban, én is kis helyen élek. Van előnye is, meg hátránya is, s noha a hűtőm nem sokkal nagyobb, én sem vagyok híve a felhalmozásnak, és tényleg a tervezés a legjobb ellenszere.

Mézigörl írta...

Nagyon tetszik, gusztaaa! Kipróbálom! Ez a Lajos Mari könyv már régóta vágyaim tárgya! :))

Kata írta...

mák és meggy...remek kombináció, nekem is bejön! nagyon guszták!

Névtelen írta...

Ma elkeszult, nagyon finom, ez lett az egyik karacsonyi aprosuti! Koszonom a receptet, boldog unnepet!