2011. szeptember 10., szombat

Túrós palacsinta nektarinnal

IMG_7693

A Nők Lapja Konyhában jelent meg a recept, amit kissé módosítottam – az alapján nekem túl sűrű lett a tészta, nem tetszett a túrófánk-szerű állag, amerikai palacsintát akartam, kevés olajon/vajon. És onnantól, hogy végül elég erősen megkeverve még tejet kellett a tésztába dolgoznom, fölöslegessé vált a tojás-szétválasztás, és a fehérje habbá verése. Úgyhogy alább az általam módosított verzió jön.

A szőlőmártásból természetesen nektarin lett, amúgy bármilyen épp szezonális gyümölccsel jó, szilvával, almával (meggyel…)

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • 5 evőkanál liszt
  • 1,5 dl tej
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 5 dkg cukor*
  • a sütéshez olaj/vaj
  • 3 nagy nektarin
  • méz/cukor

*így néhány órával később, már nem vagyok benne biztos, hogy nem felejtettem ki a cukrot a tésztából. Azt hiszem kifelejtettem. És nagyon jó volt nélküle is, úgyhogy azt hiszem lehet felezni a mennyiséget, van elég cukor a mézes nektarinban.

A nektarint (vagy más gyümölcsöt) felkockázom, hozzáadok pár evőkanálnyi vizet, pár kanál mézet (ez erősen függ a nektarin édességétől), és kb. 20 perc alatt mártást főzök belőle. Akkor jó, ha a gyümölcs már megpuhult, de még nem esett szét, és van rajta némi szirupos lé (ha nagyon elfőné az összes nedvességet, de a gyümölcs még nem puha, adni kell hozzá egy kevés vizet).

A palacsintához a túrót simára keverem a cukorral, a vanília-kivonattal és a tojással (akinek van türelme, át is törheti a túrót). Belekeverem a tejet, majd a lisztet és a sütőport. Közepes (vagy annál kicsit magasabb lángon) kevés olajon ( a spray nagyon jó hozzá) 1-1 púpos evőkanálnyi adagokban megsütöm a palacsintákat. A meleg gyümölcsmártással tálalom.

2 fős adag

Kapcsolódó bejegyzések

  • Nektarinos tart Már az első sós ’tart’ (ha jól emlékszem spárgás volt) sütése óta kavargott a fejemben, hogy édeset is kellene sütni, mégiscsak az a hagyományos. Elég hamar kialakult bennem, hogy mézes krémsajttal fogom megkenni a leveles t… Tovább
  • Túrós palacsinta nektarinnal A Nők Lapja Konyhában jelent meg a recept, amit kissé módosítottam – az alapján nekem túl sűrű lett a tészta, nem tetszett a túrófánk-szerű állag, amerikai palacsintát akartam, kevés olajon/vajon. És onnantól, hogy végül elé… Tovább
  • Nektarin smoothie Eper rég nincs, úgyhogy új gyümölcs után kellett néznünk, amivel a reggeli vitamin-bombánkat elkészíthetjük.Őszibarackból is jó, ha épp az van kéznél, de azt meg szoktam hámozni, a nektarin pedig megy bele, úgy, ahogy van (-… Tovább
  • Nektarinos-sonkás szendvics Pofátlanul egyszerű, és akkora ‘úá’, hogy hajjajj… És sajnos nem enyém az érdem, hogy eszembe jutott ez a párosítás, itt láttam.Pirított ciabattával lenne az igazi, nekem azonban csak félkész bagett volt itthon, amit a múltk… Tovább
  • Nektarinos palacsinta Ez nagyon rövid recept lesz, pontosan úgy készül a tésztája, mint az áfonyásé, csak nem 3 hanem 2 evőkanál cukor kell bele. Értelemszerűen nem kell áfonyát keverni a tésztába, hanem miután belecsurgatom a serpenyőbe a tésztá… Tovább

0 megjegyzés: