2013. szeptember 25., szerda

Limoncello-s kuglóf

Már háromszor vagy négyszer készítettem, úgyhogy abszolút megkapja a “bevált” jelzőt. Egy kis keverem-kavarom, némi csokoládé a tetejére, és kész is a tökéletes őszi hétvégi uzsonna. Meg ugye a kedvenc főrendem mellé (Earl Grey, nyilván), meg egy jó focimeccs (a gyengébbek kedvéért: a Juve lefocizza az aktuális ellenfelét és nagy gólkülönbséggel nyer).

Hozzávalók:

  • 3 közepes tojás (vagy 2 nagyon nagy)
  • 11 dkg puha vaj
  • 1/3 csésze cukor
  • 1/3 csésze limoncello
  • 1,5 csésze liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/3 csésze tej
  • 1 bio citrom reszelt héja (ha van kéznél, nekem sosincs)
  • a forma kikenéséhez vaj + morzsa/liszt a kiszóráshoz
  • a tetejére (ét)csokoládé + dekorcukor

A vajat habosra keverem a cukorral, majd belekeverem a limoncellot, és egyenként beledolgozom a tojásokat. A lisztet összekeverem a sütőporral (és a citromhéjjal, ha van) és a tejjel felváltva több adagban a tésztához adom. Egy kisméretű (18 cm-es) kuglófformát kivajazok, kiszórok morzsával, és a sütőt előmelegítem 180 fokra. Belekanalazom a tésztát, elsimítom a tetejét, és kb. 30 perc alatt megsütöm.
Miután félig kihűlt, kiborítom egy tálra, csurgatok rá némi (kb. 8 dkg) olvasztott csokoládét, megszórom dekorcukorral, és megpróbálom megvárni, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.

18 cm-es kuglóf lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kukoricaleves cheddarral – “Végigfőzni a Meatless-t” Még mindig nem szeretek levest fotózni, kevés vagyok hozzá. Meg türelmem sincs. Meg azt hiszem kéne valami kulturáltabb tányér. Na mindegy. Szóval a lényeg: kukorica, krumpli és cheddar. A világosabbik fajta. Meg némi fűszer… Tovább
  • Lime-os (citromos) kocka – továbbfejlesztve Egy kicsit rákattantunk erre a süteményre, egy hét alatt 3x csináltam meg, a második két alkalommal már így, csökkentett cukortartalommal (és allergénnel). Az eredetivel két probléma volt, nekünk túl édes, rengeteg cukor v… Tovább
  • Német palacsinta – “Dutch baby pancake” Magyarul német, angolul dutch (holland)? Hogy is van ez… így :-)Pennsylvania-i holland = német, meg egy kis félrefordítás, meg amúgy is lehet, hogy egy kislány találta ki a nevet.A lényeg: egy kis turmixolás, 20 perc a sütőb… Tovább
  • Sajtburger – sajtos makaróni (Cheeseburger mac) Na ez teljesen saját fejlesztés. Miközben a pásztorpite-makarónit ettem, bevillant valami. Darált hús… Hamburger…. Hmmm… sajtburger. Akkor sajtburger mac. Hús. Paradicsom. Jégsaláta. Hagyma. Ecetes uborka. Hamburgerszósz. És… Tovább
  • Szarvasgombás sajtos makaróni (szarvasgombás / truffle mac) Még mindig azt mondom, hogy csodálatos ez a könyv – Mac and cheese cookbook – , de tényleg, mi lehet ennél jobb? Még nem döntöttem el, hogy melyik verziót preferálom, a tűzhelyen készre főzött, krémes, azonnal ehető (!) vagy… Tovább

0 megjegyzés: