Már háromszor vagy négyszer készítettem, úgyhogy abszolút megkapja a “bevált” jelzőt. Egy kis keverem-kavarom, némi csokoládé a tetejére, és kész is a tökéletes őszi hétvégi uzsonna. Meg ugye a kedvenc főrendem mellé (Earl Grey, nyilván), meg egy jó focimeccs (a gyengébbek kedvéért: a Juve lefocizza az aktuális ellenfelét és nagy gólkülönbséggel nyer).
Hozzávalók:
- 3 közepes tojás (vagy 2 nagyon nagy)
- 11 dkg puha vaj
- 1/3 csésze cukor
- 1/3 csésze limoncello
- 1,5 csésze liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/3 csésze tej
- 1 bio citrom reszelt héja (ha van kéznél, nekem sosincs)
- a forma kikenéséhez vaj + morzsa/liszt a kiszóráshoz
- a tetejére (ét)csokoládé + dekorcukor
A vajat habosra keverem a cukorral, majd belekeverem a limoncellot, és egyenként beledolgozom a tojásokat. A lisztet összekeverem a sütőporral (és a citromhéjjal, ha van) és a tejjel felváltva több adagban a tésztához adom. Egy kisméretű (18 cm-es) kuglófformát kivajazok, kiszórok morzsával, és a sütőt előmelegítem 180 fokra. Belekanalazom a tésztát, elsimítom a tetejét, és kb. 30 perc alatt megsütöm.
Miután félig kihűlt, kiborítom egy tálra, csurgatok rá némi (kb. 8 dkg) olvasztott csokoládét, megszórom dekorcukorral, és megpróbálom megvárni, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.
18 cm-es kuglóf lesz belőle.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése