2013. december 30., hétfő

Spenótos tükörtojás

Nagyon sokszor készült már reggelire Levinek, de eddig sosem sikerült lefényképezni. Alul egy kis spenót, azon 1-2 tojás, meglocsolva 1-2 kanál tejszínnel és megszórva szintén 1-2 kanál reszelt parmezánnal. És ezzel kb. el is meséltem az egészet. Néha a spenótot megpárolom előző nap (ilyenkor kinyomkodom belőle kicsit a nedvességet), ez akkor lehet hasznos, ha nem bébispenót van kéznél, hanem “öreg”. Néha nehezen találom meg azt a pillanatot, amikor a kissé összeesett spenótra rá kell ütni a tojást – ha túl korán történik meg, még túl nedves alatta a spenót, ha túl későn, hajlamos kicsit megégni mire a tojás elkészül. Ha azonban előző nap megpárolom a spenótot, akkor rögtön, mihelyt picit átmelegedett mehet rá a tojás. Kisebb a hibalehetőség, és kicsit gyorsabb az egész reggel. Amikor minden másodperc számít.

Hozzávalók:

  • bébispenót/spenót (ha ez utóbbi, akkor előre megpárolva és kicsit kinyomkodva)
  • olívaolaj
  • tojás
  • tejszín (tojásonként egy kanálnyi)
  • parmezán

A serpenyőbe egy kis olívaolajat öntök, rádobom a bébispenótot, és amikor kicsit összeesett ráütöm a tojást. Amikor a fehérje már kicsit megszilárdult, tejszínt öntök rá, majd amikor megsült a tojás, reszelek rá egy kevés parmezánt. Ha nincs kéznél parmezán, kicsit megsózom. Azonnal tálalom (pirítóssal, hogy legyen mivel feltunkolni a tányérról a sárgáját).

0 megjegyzés: