2013. december 30., hétfő

Spenótos tükörtojás

Nagyon sokszor készült már reggelire Levinek, de eddig sosem sikerült lefényképezni. Alul egy kis spenót, azon 1-2 tojás, meglocsolva 1-2 kanál tejszínnel és megszórva szintén 1-2 kanál reszelt parmezánnal. És ezzel kb. el is meséltem az egészet. Néha a spenótot megpárolom előző nap (ilyenkor kinyomkodom belőle kicsit a nedvességet), ez akkor lehet hasznos, ha nem bébispenót van kéznél, hanem “öreg”. Néha nehezen találom meg azt a pillanatot, amikor a kissé összeesett spenótra rá kell ütni a tojást – ha túl korán történik meg, még túl nedves alatta a spenót, ha túl későn, hajlamos kicsit megégni mire a tojás elkészül. Ha azonban előző nap megpárolom a spenótot, akkor rögtön, mihelyt picit átmelegedett mehet rá a tojás. Kisebb a hibalehetőség, és kicsit gyorsabb az egész reggel. Amikor minden másodperc számít.

Hozzávalók:

  • bébispenót/spenót (ha ez utóbbi, akkor előre megpárolva és kicsit kinyomkodva)
  • olívaolaj
  • tojás
  • tejszín (tojásonként egy kanálnyi)
  • parmezán

A serpenyőbe egy kis olívaolajat öntök, rádobom a bébispenótot, és amikor kicsit összeesett ráütöm a tojást. Amikor a fehérje már kicsit megszilárdult, tejszínt öntök rá, majd amikor megsült a tojás, reszelek rá egy kevés parmezánt. Ha nincs kéznél parmezán, kicsit megsózom. Azonnal tálalom (pirítóssal, hogy legyen mivel feltunkolni a tányérról a sárgáját).

Kapcsolódó bejegyzések

  • Szalonnás-sajtos muffin Hétvégenként megpróbálunk kilépni a hétköznapi villám reggelikből (müzli/gabonapehely), és valami komolyabb, általában meleg finomságot készíteni. Az angol reggeliig nem jutottunk még el, szerintem nem is fogunk, mert ahho… Tovább
  • Medvehagymás lepény Az alap quiche lorraine-t turbóztam egy kis medvehagymával. Nagyon finom volt, ebben mondjuk része volt az igen bőkezűen mért szalonnának. (Nem azért mert ’férfiember’ is van a háznál, hanem mert finom). Hozzávalók: 1… Tovább
  • Grillezett csirkemell fokhagymás cukkínivel Az egyik kedvenc párosításom a cukkíni fokhagymával. Külön-külön is nagyon szeretem, de együtt valami mesés. Ez a köret ideális grillezett húsok mellé. Szerintem hidegen is fogyasztható, mint a tzaziki – nagyobb családi/ba… Tovább
  • Spárgás rizottó Variációk spárgára: második felvonás (első itt). Ideális azoknak, akik esetleg a spárga állagától irtóznak, és nem az ízétől. A spárga majdnem egésze (vagy akár az összes) összeturmuxolva kerül a rizottóba. Hozzávalók: … Tovább
  • Sonkás-pórés rétes Ki akartam próbálni végre valamilyen sós rétest, mert az nem járja, hogy a rétes az vagy túrós vagy mákos, és más változat nincsen. Igazán egyszerű, a póréhagyma helyett újhagymával is lehet készíteni, akkor egy lépést meg… Tovább

0 megjegyzés: