2014. május 24., szombat

Német palacsinta – “Dutch baby pancake”

Magyarul német, angolul dutch (holland)? Hogy is van ez… így :-)
Pennsylvania-i holland = német, meg egy kis félrefordítás, meg amúgy is lehet, hogy egy kislány találta ki a nevet.
A lényeg: egy kis turmixolás, 20 perc a sütőben, és kész ez a könnyű, enyhén vaníliás, édes, “lusták palacsintája”.
A videóban, ahonnan a recept van (EveryDay Food, mi más lenne), citromlével és porcukorral tálalják, mi juharsziruppal és eperrel ettük. Bármilyen bogyós gyümölcs jól megy hozzá.

Hozzávalók:

a palacsintához:

  • 3 nagy tojás (ha kicsik, 4)
  • 3/4 csésze tej
  • 1/2 csésze liszt
  • 1/4 csésze cukor
  • csipet só
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • a sütéshez 2 evőkanál vaj

a tálaláshoz:

  • 1 kanál vaj, citromlé, porcukor vagy
  • friss bogyós gyümölcs, juharszirup/méz vagy
  • kompót…

A sütőt előmelegítem 220 fokra, egy közepes serpenyőbe teszem a vajat, és megmelegítem a főzőlapon. A legjobb, ha öntöttvas a serpenyő, de ha nincs, más, tapadásmentes, sütőbe rakható (!) serpenyő is megteszi.
A tészta összes hozzávalóját összeturmixolom. A tésztát a meleg (olvasztott vajat tartalmazó) serpenyőbe öntöm, és beteszem a sütőbe. Kb. 20 perc alatt sül meg. akkor jó, ha a széleken szépen felpuffadt, és kicsit megpirult.

Azonnal tálalom (a vajat rögtön, gyorsan rá kell kenni a közepére), cikkekre vágom, és mindenki ízesíti a tányérján, ahogy szeretné.

Elvileg 4 adag, mi azért ketten simán megettük reggelire. Eredetileg innen.

0 megjegyzés: