2014. július 11., péntek

Briós / kalács (laktózmentes)

Ez nem a francia briós, rengeteg tojással és még több vajjal, ez egy sima kalácstészta, csak briós-os hangulatban voltam, és úgy formáztam.

Illetve annyiban más, mint a nálunk megszokott kalácstészta, hogy nincsen benne semmilyen tejszármazék. Ez egy challah (zsidó kalács), aminek a receptje egy amerikai oldalról van. Tiszta multikulti mi?

Kalácsként is sütöttem már, gyönyörű vékony szeleteket lehet belőle vágni, kiváló pirítva és szuperül fagyasztható. Amire kisebb háztartás esetén szükség lehet (vagy felezni kell a receptet), mert 8 igen rendes méretű briós vagy egy nagyon nagy kalács lesz belőle (sütés végén hosszában teljesen kitöltötte a legnagyobb tepsimet).

Kenyérsütő géppel nagyon egyszerű, de amúgy is abszolválható, mindent be kell tenni egy tálba, simára dagasztani (van egy csomó videóm a youtube-on hogy hogyan kell…), és meleg helyen a kétszeresére keleszteni.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 4-4,5 csésze liszt
  • 2 teáskanál porélesztő
  • 1/4 csésze cukor
  • 1/4 csésze olaj (valami semleges ízű, a napraforgó tökéletesen megfelel)
  • 2 teáskanál só
  • 1 csésze langyos víz
  • 2 egész tojás (L-es, M-esből inkább 3)
  • 1 tojássárgája

a tetejére:

  • 1 evőkanál víz
  • 1 tojásfehérje
  • cukor

A tészta összes hozzávalóját beteszem a kenyérsütő gépbe és elindítom a másfél órás, dagasztás-kelesztés programot (4 csésze liszttel indítok, és közben ránézek, mert kellhet bele még 1-2 evőkanálnyi).
Miután kész a tészta, lisztezett deszkán átgyúrom, a briósokhoz 8 felé osztom, minden darabot hosszú rúddá sodrok, és feltekerem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem (a 8 brióshoz egy tepsi nem elég, 6+2 arányban kényelmesen elférnek egy nagy és egy pici tepsiben), és még fél óráig kelni hagyom.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásfehérjét elkeverem egy evőkanál vízzel. Megkenem vele a briósokat, megszórom cukorral, és 22-25 perc alatt megsütöm. Közben, ha szükséges, egyszer megfordítom a tepsiket.

Ha kalácsot sütök – a lelkesedésemtől függően – 3 vagy 4 hosszú rudat sodrok a tésztából, összefonom, majd a kész kalácsot átemelem a tepsibe. Sütés előtt elmarad a cukros szórás, csak a tojással kenem meg, és a sütési idő valamivel hosszabb, 30-35 perc.

1 nagy kalács vagy 8 nagy briós lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Aranygaluska Eltérő, hogy ki melyik részét preferálja az aranygaluskának, van, aki a tetejét, más az alját-szélét, én pedig a közepét szeretem a legjobban. Jó a ropogós teteje is, a pirult dió is finom a széleken. De a legeslegjobb a csu… Tovább
  • Vegaburger marinált zöldségekkel Receptversenyt hirdetett a Tokaji Borecet Manufaktúra, az indulóknak öt különböző termékmintát küldtek (amit szerencsére a postás nem próbált meg begyömöszölni a postaládába, hanem felhozta). Nekem a három fűszeres fehérbor… Tovább
  • Paradicsomos-rukkolás hamburger Ez végső soron a mozzarellás-bazsalikomos hamburger továbbfejlesztett, még olaszosabb irányba tolt változata. Már ha lehet a hamburger és az olasz szavakat egy mondatban használni. Bár végülis miért ne lehetne. Nem vagyok g… Tovább
  • Pesto-s csirkecomb pirítóssal Nem igazán adja vissza jól a kép, hogy ez milyen finom fogás annak ellenére, hogy meglehetősen gyorsan és egyszerűen elkészül. Pláne, ha valaki olyan kényelmes, mint én és kicsontozott, bőr nélküli csirkecombot és üveges pe… Tovább
  • Sajtburger grillezett ananásszal Azt hiszem lassan ideje áttérnem a taco-ra és hasonlókra a hamburgerekről :-) Azért még van pár ötletem, de lehet, hogy visszább lépek a heti kettőről… Totál fura érzés, hogy a húsfogyasztásom fele marhahús, mondjuk ez a ta… Tovább