2015. április 4., szombat

Gombás sült rizs – Végigfőzni a “Meatless”t

Avagy shiitake fried rice. A shiitake egy nagyon finom ázsiai gomba, a fried rice pedig azt takarja, hogy a korábban megfőzött rizst, wokban összeforgatjuk a zöldségekkel, fűszerekkel, tojással (vagy tofuval vagy hússal - mert valami fehérje kell a rizs és a zöldségek mellé).

Shiitake-t az Intersparban és az Auchanban szoktam venni. Egyféle dobozméret van, nem néztem meg hány gramm az adag, ezért a mennyiség dobozban van megadva.

Két ponton változtattam: a gyömbér változatlanul felejtős, és szójabab (edamame) helyett borsót használtam. Az is zöld meg hüvelyes, és van a sarki kisboltban is, nem kell érte átmenni a város másik felére (+mivel kevés helyen árulják jó drága is).

Ha van maradék rizsünk, különösen gyors, ha nincs, elő a főzőtasakossal (ha jól számolom most 5 féle rizs van itthon, abból az egyik főzőtasakos thai jázminrizs, pont az ilyen ételekhez).

Hozzávalók

  • 2 adag főtt rizs (egy főzőtasaknyi, az főtés előtt 125 g)
  • 1 doboz shiitake gomba, felszeletelve
  • 1 kisebb csésze borsó (kb. 1,2 dl)
  • 2 tojás (L-es)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 újhagyma, vékonyan felszeletelve
  • 2 evőkanál citrom- vagy lime lé
  • kb. 2 teáskanál olaj (semleges ízű, pl. napraforgó)
  • 1-2 evőkanál szójaszósz
  • só, bors

A tojásokat felverem egy tálba, sózom, borsozom, és villával összekeverem. Egy nagy serpenyőt közepes lángon felmelegítek. Beleöntöm az olaj felét, majd a tojást, és pár perc alatt megsütöm. Az így kapott nagy omlettet átcsúsztatom egy tányérra, feltekerem, és csíkokra vágom.

A serpenyőt visszateszem a főzőlapra, és magasabb hőfokra állítom. A maradék olajon pár percig sütöm a gombát és a zúzott fokhagymát. Közben kicsit megsózom. Hozzáadom a rizst, a borsót, az újhagymát, a szójaszószt és a csíkokra vágott omlettet, és kevergetve pár percig főzöm, amíg minden átmelegszik.

Azonnal tálalom.

2 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vöröslencsés zöldség-curry Mindenfajta curryt szeretek, ami nem túl csípős, mert nagyszerű alternatívája a főzelékeknek, és változatosabbá teszi a növényevő-napokat. Rántás és habarás nem kell bele, a szétfőtt vöröslencsétől kellően sűrű lesz a leve… Tovább
  • Sütőben sült rántott csirkecomb A fogyókúra folytatódik: „rántott” csirkecomb burgonyával 450 kcal alatt. Elég hihetetlennek tűnik, de nem az. Kell mellé valamilyen zöldség (én paradicsomot ettem) vagy egy egyszerű zöldsaláta, de ezek nem a magas energia… Tovább
  • Tonhalas tésztasaláta Újabban kb. heti egyszer halat kell készítenem, mert kiderült, hogy igény van rá. Mivel engem az egész műfaj nem igazán vonz (finoman szólva), ezért az alapanyagok köre korlátozott – tonhalkonzerv, lazac szelet, pangasius … Tovább
  • Mustáros-tárkonyos csirkemellfilé Megkívántam valamilyen tejszínes csirkés ételt, és a receptek böngészése után ez bizonyult nyerőnek: kétféle mustár és tárkony. Tökéletes. Barnarizst főztem mellé, nem csak azért, mert barna, és az állítólag egészségesebb … Tovább
  • Sonkás-avokádós saláta Tipikusan a semmi extra/bonyolult vonalat képviseli ez a saláta, ennek ellenére mégis nagyon finom. Újabb darabja a súlycsökkentő törekvésemnek (lesz még pár, mert még 9-10 kilótól akarok megszabadulni). Én nem rajongok a … Tovább

0 megjegyzés: