Rengeteg amerikai oldalon szembejött már a “chicken pot pie” és annak különféle verziói. A chicken pot pie alja egy besameles, csirkés, zöldséges ragu, a tetején pedig valamilyen tészta van, és összesütik az egészet. Ez a a recept a tésztakészítést rövidíti le, tészta helyett krumpli krokett kerül a ragu tetejére.
És hát igen, nekem “véletlenül” éppen mosolygós krokettem volt itthon.
Ez a tejmentes változat receptje, természetesen le lehet cserélni az olajat vajra és a szójatejet tejre (és nem végigolvasni az össze krokett zacskóját, hogy melyik tejmentes).
Hozzávalók
- 1,5-2 csésze maradék főtt vagy sült csirkehús*
- 1,5-2 csésze zöldség – én apróra végott sárgarépa és borsó kombinációt használtam, de kerülhet bele kukorica, vagy zöldbab is
- 1 kis hagyma apróra vágva
- 1 szál angolzeller apróra vágva (kihagyható, ha épp nincs kéznél)
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 csésze szójatej
- fél csirkeleves-kocka (tejmentes)
- 1 kávéskanál kakukkfű
- só, bors
- mirelit burgonya krokett (tejmentes)
A hagymát megszórom a liszttel, pár percig kevergetve pirítom, majd lassú sugárban, folyamatos keverés mellett hozzáadom a tejet. Felforralom, pár percig főzöm, majd belekeverem a zöldségeket és a húst. 5-10 percig főzöm, közben rendszeresen megkeverem. Megkóstolom, és ha szükséges, sózom, borsozom.
Elosztom két kis sütőtálba, a tetejére kroketteket rakok. Előmelegített sütőben, 200 fokon 20-25 percig sütöm. Akkor jó, ha a krokett megpirult kicsit.
Pár percig hűlni hagyom, majd tálalom.
2 adag lesz belőle.
*lehet nyers, kis kockákra vágott csirkehúsból is készíteni, akkor egy kicsit tovább (5-10 perccel) kell főzni.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése