2009. március 19., csütörtök

Sült oldalas


Ritkán kívánom meg a sertéshúst, vagy túl zsíros, vagy túl száraz, és még disznó-ízű is… Nem tartozik a kedvenceim közé, a darált sertéscombot leszámítva. Ha azonban mégis megkívánom, akkor sült oldalast szeretnék enni. Most teljesen hagyományos módon, hagymával, fokhagymával, köménymaggal sütöttem meg. De további verziók fognak jönni, mert a majdnem másfél kilós darabnak, csak a harmadát használtam fel. 


Hozzávalók:

  • 45 dkg sertésoldalas
  • 2 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • köménymag
  • bors
  • kevés olaj
  • fehérbor

A húst megmosom, és 4 darabba vágom. Egy (teflon) tepsibe teszem, aláöntök 1-2 evőkanálnyi olajat, kevés fehérbort, megsózom, borsozom, és megszórom köménymaggal. a hagymákat megtisztítom, nyolcba vágom és a hús mellé dobom. Megtisztítom a fokhagymagerezdeket is, és azokat is a tepsibe teszem. A sütőt 220 fokra előmelegítem. a tepsit alufóliával lefedem, és 45 percig sütöm a húsokat. a 45 perc letelte után leszedem a fóliát, és addig sütöm, amíg a teteje szépen megpirul, közben megnézem, hogy kell-e alá önteni egy kis vizet (bort). Amikor a felső oldaluk megpirult, megfordítom a húsokat és kb. további 15 perc alatt ropogósra sütöm a másik oldalukat is. Krumplipürével, mustárral, savanyúsággal kínálom.


2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.


Kapcsolódó bejegyzések

  • Töltött káposztaAllergiás vagyok rá, úgyhogy nem hiszem, hogy egyhamar főzni fogom, de legyen meg a receptje…. Hozzávalók: 90 dkg - 1 kg darálnivaló hús (lehet fele sertés fele marha, vagy csak sertés) 20 dkg rizs 1 fej hagyma … Tovább
  • Brassói aprópecsenye Próbáltam utánanézni, hogy milyen az „igazi” brassói, azonban kb. minden cikk mást említett: a hús vágását (azaz csíkok legyenek), a hús és a burgonya együtt sütését, a majorannát, a hús adott részének használatát… Nem tis… Tovább
  • Csőben sült gombás-darált húsos tészta Ízvilágában kicsit hasonlít a bolognai ragus lasagnéhez, mert ezt is sajtos besamel, darált húsos paradicsomos ragu és tészta alkotja. Van azonban néhány lényeges különbség: sertéshús, gomba, és egyszerűbb összeállítani. A… Tovább
  • Taco sertéshússal Többször készítettem már tacot, volt marhahúsos, és csirkés is, ez most nem csak a felhasznált húsban különbözik azoktól, hanem abban is, hogy a sütőben melegítettem meg, és a sajtot ráolvasztottam, nem csak hidegen rászór… Tovább
  • Mézes-mustáros sertésoldalas Ismét megkívántam az oldalast, a tavaly téli három részes sorozat után (itt, itt és itt). Most Gordon Ramsayhez nyúltam ihletért, kíváncsi voltam, a mester hogyan készíti. Velem ellentétben nem sütőben, hanem grillen, errő… Tovább

0 megjegyzés: