2009. március 19., csütörtök

Sült oldalas


Ritkán kívánom meg a sertéshúst, vagy túl zsíros, vagy túl száraz, és még disznó-ízű is… Nem tartozik a kedvenceim közé, a darált sertéscombot leszámítva. Ha azonban mégis megkívánom, akkor sült oldalast szeretnék enni. Most teljesen hagyományos módon, hagymával, fokhagymával, köménymaggal sütöttem meg. De további verziók fognak jönni, mert a majdnem másfél kilós darabnak, csak a harmadát használtam fel. 


Hozzávalók:

  • 45 dkg sertésoldalas
  • 2 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • köménymag
  • bors
  • kevés olaj
  • fehérbor

A húst megmosom, és 4 darabba vágom. Egy (teflon) tepsibe teszem, aláöntök 1-2 evőkanálnyi olajat, kevés fehérbort, megsózom, borsozom, és megszórom köménymaggal. a hagymákat megtisztítom, nyolcba vágom és a hús mellé dobom. Megtisztítom a fokhagymagerezdeket is, és azokat is a tepsibe teszem. A sütőt 220 fokra előmelegítem. a tepsit alufóliával lefedem, és 45 percig sütöm a húsokat. a 45 perc letelte után leszedem a fóliát, és addig sütöm, amíg a teteje szépen megpirul, közben megnézem, hogy kell-e alá önteni egy kis vizet (bort). Amikor a felső oldaluk megpirult, megfordítom a húsokat és kb. további 15 perc alatt ropogósra sütöm a másik oldalukat is. Krumplipürével, mustárral, savanyúsággal kínálom.


2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.


Kapcsolódó bejegyzések

  • Sült oldalasRitkán kívánom meg a sertéshúst, vagy túl zsíros, vagy túl száraz, és még disznó-ízű is… Nem tartozik a kedvenceim közé, a darált sertéscombot leszámítva. Ha azonban mégis megkívánom, akkor sült oldalast szeretnék enni. Most … Tovább
  • BBQ oldalas Az oldalas sorozat harmadik, egyben utolsó része. (Az előzménynek itt és itt). Egy kezdőknek szóló szakácskönyvben találtam ezt a BBQ mártás receptet, elsőre kicsit furcsának tűnt a kávé miatt. A végeredményen azonban egyá… Tovább
  • Paradicsomos sült oldalas Jöjjön a múltkor megkezdett oldalas-sorozat második része. Most egy szószosabb, paradicsomos változat készült. Biztos lesz ismétlése, mert nagyon jól sikerült. Hozzávalók: 45-50 dkg sertésoldalas 20 dkg darabos ola… Tovább
  • Rakott cukkíni Még mindig nincsen megfelelő méretű sütőtálam, úgyhogy 18 cm-es kapcsos tortaformában sütöttem, ami valószínűleg nem lett volna baj, ha nem fogyókúrás változat készül éppen, azaz nem volt benne rizs-réteg, ami felszívott v… Tovább
  • Töltött karalábé Nem túl nagy, zsenge karalábét kell hozzá választani, mert az ehetetlen fás részek roppant illúziórombolók tudnak lenni. Fogyókúrázóknak magában (akkor célszerű még egy karalábét venni, és az egészből kis golyókat gyártani… Tovább

0 megjegyzés: